Skip to content
Oplev Hirschholm Slot med FOF Nordsjælland

Hirschholm slot – Danmarks Versailles

De fleste kender Hørsholm Kirke, men meget få ved, at der bag kirken var et af Europas smukkeste slotte, som fik tilnavnet 'Danmarks Versailles' efter det franske kongeslot.

Hirschholm slot blev opført i 1730-44 som sommerresidens for kongefamilien og blev designet med smukke gemakker, som tog udgangspunkt i tidens og enevældens idealer. Mange spændende historier knytter sig til stedet. Før opførslen af det nye storslåede byggeri i 1700-tallet, havde der været et mindre jagtslot, der hed Hørringsholm. Her kom bl.a. Christian den 4. som barn.

Til dette lokalhistoriske foredrag fortæller mag.art. Bente Hatting Gjelten om slottet og parkanlægget. I havehuset opbevarede man sjældne sydlandske planter, som man også gør på Fredensborgs Orangeri i dag. Her kunne de kongelige også trække sig tilbage. I parken lå Det Norske Hus, som var inspireret af kongeparrets rejser til fjeldlandet. Fra springdammen til slottet var der ca. 48 springvand i det elegante franskinspirerede haveanlæg.

Vi skal også høre om, hvad man spiste og dyrkede i køkkenhaven, og hvilke lege man muntrede sig med. Naturligvis indflettes historier om konger og dronninger, og du hører også om skandalen med Struensee. Fra slottet red Dronning Caroline Matilde og Struensee rundt i området bl.a. til Sophienberg Slot.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Mandag 24.03.2025 13:30-15:30 Breelteparken Bente Hatting Gjelten
Turleder

Bente Hatting Gjelten

Mag.art. i teatervidenskab fra Københavns Universitet og aut. guide.

Bente har i over 40 år undervist i FOF dels i Gentofte dels i Hørsholm i aktuelle teaterforestillinger og litteratur. Derudover har hun arrangeret talrige kulturrejser, bl.a. 21 gange til Gotland, derudover initiativtager til rigtig mange “Indenfor murene”-besøg, hvor vi med FOF-grupper besøger interessante steder og ofte får specialrundvisninger.

Rundt om i FOF-afdelinger holder Bente foredrag om aktuelle kulturbegivenheder eller berømte forfattere, senest “Er det forbandet at være dannet” (bl.a. om Emma Gad). I flere år har hun stået for “Teaterbrevkassen” og kaldes “Teatrets Emma Gad.”