Skip to content

Aktion Möwe (1944) – da Danmark blev lovløst

Aktion Möwe (1944) – da Danmark blev lovløst

Dette foredrag med politihistoriker Frederik Strand beskriver et dramatisk stykke danmarkshistorie fra besættelsestiden. Med billigelse fra Hitler og Himmler gennemførte den tyske besættelsesmagt den 19. september 1944 kl. 11.00 et af de mest gennemgribende tyske indgreb i Danmark under besættelsen: Aktion Möwe!

I en landsdækkende aktion slog tyske styrker til mod det danske politi. Formålet var med ét slag at eliminere den potentielle trussel fra det store, velbevæbnede politikorps og samtidig sikre en reorganisering af den danske politistyrke under tysk overherredømme.

Mens knap 2.000 tjenestegørende betjente i landets fire største byer blev arresteret og ført til tyske koncentrationslejre, blev resten af styrkens ca. 8.000 politifolk forsøgt afvæbnet og reorganiseret i et nyt politi.

Planen endte i kaos for besættelsesmagten, da aktionen utilsigtet medførte opløsningen af det danske politi frem til befrielsen, og vores land var reelt lovløst i flere måneder, med store konsekvenser til følge for det danske samfund og besættelsesmagten selv.

Du kommer til dette foredrag helt tæt på politiet under besættelsen og den dramatiske politiaktion. Frederik Strand belyser, hvad der lå til grund for Aktion Möwe, hvordan aktionen blev forberedt af det tyske politi, hvordan den blev effektueret forskellige steder rundt om i landet og ikke mindst hvilke store konsekvenser, der fulgte i kølvandet på politiaktionen.

Foredraget bygger på bogen »Aktion Möwe« (Lindhart & Ringhof, 2024), som Frederik Strand har skrevet med Anders Brandt Lundager.

FrederikStrand AktionMöwe

Om Frederik Strand

Historiker og forfatter Frederik Strand er cand.mag. i filosofi (2000) og i historie (2005) og har ph.d. i politihistorie. Derfor kender han alt til dansk kriminalhistorie og ved, hvordan efterforskningsmetoderne har udviklet sig gennem tiderne. Han har skrevet flere bøger om både opklarede og endnu uopklarede kriminal- og drabssager, og som museumsleder på Politimuseet har han set spor og effekter helt tæt på. Han har været museumsleder for Politimuseet siden 2010. Han har haft et længere ophold v. Interpol, afd. for organiseret kriminalitet. Frederik Strand har udgivet en lang række bøger og er en populær foredragsholder.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag