Krigen i Ukraine raser på snart tredje år, Donald Trump vil sætte en ny politisk og international kurs for USA, Kinas økonomiske og politiske magt er uomgængelig, mens EU's økonomiske og geopolitiske rolle svækkes dag for dag. Hvor stiller det Putins Rusland?
Siden 2000 har Vladimir Putin stået i spidsen for Rusland. Han genopstillede til præsidentembedet i marts 2018 og kan teoretisk set blive siddende frem til 2036, idet han sørger for, at der ikke er nogen reelle modkandidater. Dermed vil han blive den længst siddende leder siden Josef Stalin.
Til dette foredrag vil forfatter og ruslandskender Leif Davidsen tegne et portræt af Putin (f. 1952). Vi følger ham fra hans tid som KGB-mand, gennem reformårene og frem til hans position som Ruslands ubestridte leder.
Under Putins tid har Rusland udviklet sig markant fra det Sovjetunionen, han blev født ind i. Men hvad vil Putin med Rusland? Hvad driver ham i hans forsøg på at genrejse en stor nation? Og skal vi i vores del af verden frygte hans Rusland?
Putin leder i dag et kleptokrati – en styreform hvor magthaveren uretmæssigt og bevidst gør sig rige på resten af landets bekostning. I Putins styre har han bevaret en folkelig støtte, men spørgsmålet er, hvor længe denne støtte holder. Hvorfor er det så svært for Rusland at skabe et normalt civiliseret samfund, der lever i fordragelighed med sine naboer? Er det måske, fordi Rusland aldrig har gjort op med sin blodige fortid og taget et opgør med landets mange fortrængte dæmoner? Og kan krigen i vores umiddelbare nærhed overhovedet stoppe, hvis der ikke er en vinder på slagmarken?
Foredraget vil give et indblik i det moderne Rusland, med dets både positive og negative sider og bygger på Leif Davidsens utallige rejser til landet siden 1980, da det stadig hed Sovjetunionen, og frem til i dag.
Efter foredraget vil der være masser af mulighed for spørgsmål og debat.
Foto af Leif Davidsen: Thomas Howalt Andersen.