Skip to content

Berlin brænder – danskerne i Berlin under Anden Verdenskrig

Forfatter, journalist og historiker Tom Buk-Swienty har skrevet en stort anlagt dokumentarisk fortælling om danskere i Berlin under Anden Verdenskrig – baseret på unikt og hidtil upubliceret materiale. Første bind hedder »Berlin brænder« og udkommer i oktober 2024. Andet bind, »Russerne kommer«, er planlagt til foråret 2025.

Da Berlin kapitulerede den 2. maj 1945, var byen en rygende tomt. 170.000 tyske og russiske soldater var dræbt, over 300.000 sårede og 100.000 civile var omkommet. I årene op til byens fald blev den sønderbombet, og størstedelen af den lå i ruiner, da krigen sluttede.

berlin berlin
Venstre: Billede af Reichstagsbranden i 1933. Højre: Luftfoto over bygninger i området mellem Friedrich Hain og Lichtenberg i Berlin.

Midt i dette kaos befandt bogens to hovedpersoner sig: Paul Stemann fra Berlingske Tidende og Arild Hvidtfeldt fra Socialdemokraten. De havde været udstationeret i Hitler-Tysklands hovedstad de sidste år af Anden Verdenskrig og oplevede nu på allernærmeste hold de allieredes rædselsvækkende bombetogter, russernes indtog og Berlins endegyldige fald. De skrev udførligt om det, de så, og deres øjenvidneskildringer hører til de mest mangefacetterede og fascinerende beretninger, der findes om krigsårene i den tyske hovedstad.

Dele af materialet bag bogen »Berlin brænder« har aldrig tidligere været benyttet af danske historikere. Stemanns upublicerede erindringer har ligget i arkiverne på Imperial War Museum i London, mens Hvidtfeldts materiale har befundet sig i et privatarkiv. Bogen trækker også på den unge dansk diplomat Frederik Holck Coldings private breve, som hidtil har været klausulerede. Han ankom til Berlin i 1944 og blev nære venner med korrespondenterne. Tom Buk-Swienty har fået adgang til dette helt unikke materiale, der udgør en vigtig del den dramatiske grundfortælling, som han har rekonstrueret de historiske begivenheder ud fra efter flere års dybdegående research i emnet.

Oplev Tom Buk-Swientys fascinerende beretning om danskerne i Berlin, og få en unik indsigt i det historiske materiale, der udgør en vigtig del af den dramatiske grundfortælling, som bogen er baseret på.

Tom Buk-Swienty berlin brænder
Venstre: Tom Buk-Swienty portræt af fotograf Morten Holtum. Højre: Tom Buk-Swientys bog »Berlin Brænder«.

Om Tom Buk-Swienty

Tom Buk-Swienty er forfatter, journalist og historiker. Han har skrevet 14 bøger om bl.a. amerikansk historie, slaget ved Dybbøl i 1864, Kaptajn Dinesen (Karen Blixens far) og Margrethe den Anden. Han er en fremragende fortæller i både skrift og tale, og det har bl.a. resulteret i en lang række bogpriser som f.eks. Årets Historiske Bog (2008), Forfatterforeningens faglitterære pris for (2009), Læsernes Bogpris (2011) og Weekendavisens Litteraturpris (2015).

Anbefalinger fra andre, som har oplevet Tom Buk-Swienty:

»Det var meget inspirerende og interessant. Mange positive tilbagemeldinger fra publikum.« (Bistrup Kirke).

»Tom er en meget levende fortæller, som i den grad formåede at holde publikum fanget under hele foredraget. Han kom hele vejen rundt om både bogen, historien bag og sin skriveproces på en utrolig spændende måde.« (Brøndby Bibliotekerne – Kulturhuset Kilden).

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Torsdag 03.04.2025 19:00-21:00 Gribskov Kultursal Tom Buk-Swienty
Foredragsholder

Tom Buk-Swienty