Skip to content
Arne Astrup Immunitet og ernæring

Arne Astrup: Immunitet og ernæring

Arne Astrup: Immunitet og ernæring

Menneskets immunforsvar består af mange millioner hvide blodlegemer, antistoffer, knoglemarv, milt, lymfeknuder og meget mere. Når vi udsættes for 'immunforsvarets fjender' skaber det infektioner i form af uindbudte mikroorganismer og fremmede stoffer.

Mennesket har et medfødt og et tillært immunforsvar. Det tillærte immunforsvar er meget interessant, fordi man i bogstavelig forstand kan træne det til bedre at kunne forsvare sig mod bestemte indtrængende mikroorganismer. Det er, hvad der sker, når man bliver vaccineret. Forskere arbejder i dag ihærdigt på at lære immunforsvaret at kunne finde og nedkæmpe f.eks. kræftceller.

Immunforsvarets sammensætning er meget afhængig af den føde, det pågældende menneske indtager. Hvis du spiser usundt, svarer tarmfloraen tilbage – måske ved at påvirke din hjerne med forstyrrelser, der kan føre til sygdomme som f.eks. depression, demens m.m.

Med kosten kan vi påvirke hjernen både direkte og også via tarmbakterierne, ligesom dæmpning af for kraftige blodsukker-svingninger nedsætter inflammationen i kroppen. På den måde bliver inflammation og immunforsvar centrale spillere i vores forståelse af, hvordan både kost og motion påvirker vores helbred.

Men hvad sker der på den yderste forskningsfront i forhold til mad, der sænker inflammation, giver mæthed til hjernen og styrker vores immunforsvar? Og hvad betyder en ketogen kost for vores krop?

Arne Astrup hos FOF
Arne Astrup.

Arne Astrup er Senior Vice President i Novo Nordisk Fonden og professor dr.med. Til dette foredrag går han i dybden med kost, tarmflora, inflammation og immunitet.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag