Ølbrygning er ren og skær velsmagende videnskab. Vi var med, da et hold ølentusiaster lærte håndværket.
- Intet øl uden malt, som giver både farve og smag. Her hældes malten i bryganlægget, der indeholder 65 grader varmt vand. Nu kan mæskningsprocessen begynde. Under mæskningen omdannes maltens stivelse til sukker, som er nødvendig for den senere gæring.
- Efter mæskningen sies malten fra den flydende del, også kaldet urten. Jo mere maltsukker, der er i urten, jo stærkere bliver øllet.
- Urten koges op, og bitterhumle, smagshumle og aromahumle tilsættes ad flere omgange. Humlen giver bl.a. øllet de bitre toner.
- Når urten er færdigkogt, køles den ned, og ølgær tilsættes. Herefter skal urten gære. En kursist lugter til øllet, der har en kraftig duft efter 14 dages gæring.
- Nu skal øllet tappes på flasker. Forinden er det blevet karboneret med ekstra sukkervand for at sikre skum, fordi øllet stadig er fladt efter gæringen. Herefter sættes kapsler på ølflaskerne.
- Øllet er klar til lagring, inden det kan drikkes om 1-3 måneder. Skål!