I denne serie med portrætter af nogle af vores dygtige musikundervisere har vi samlet guldkorn til dig, der gerne vil dygtiggøre dig som sanger og musiker. Vores undervisere har mange års erfaring på hver deres felt, og de deler deres bedste råd lige her. For er det bare at øve i uendelighed? Og hvordan bliver du bedre? Med masser af erfaring i rygsækken har vores undervisere nogle bud på, hvordan du kan gribe din praksis an og nå dine ambitioner. Det er aldrig for sent at blive en bedre musiker!
Makis underviser i klaver for både børn og voksne og i stilarterne blues, jazz og rytmisk.
Baggrund og erfaring: Jeg har studeret klassisk klaver fra 1978 og senere rytmisk klaver på Æolisk og Pindarion Music School i Athen. Herefter studerede jeg klaver og teori på National Conservatory of Athens (Ethnikon Odeon). Derudover har jeg taget efteruddannelser og kurser på Rytmisk Musikkonservatorium i København. Derfor underviser jeg både i klassisk og rytmisk musik og både som solo- og holdundervisning.
Jeg har undervist på aften-, musik- og efterskoler i Danmark siden 1999, og jeg har spillet med en lang række dygtige musikere og skuespillere i ind- og udland. Bl.a. Ginger Baker, Hugo Rasmussen, Maria Stenz, Niels Vigild, Tom McEwan og mange flere.
Min vigtigste musiske lektie: Jeg begyndte at spille klaver, da jeg var 11 år gammel, og det var på eget initiativ. Min lærer dengang sagde, at jeg altid skulle tælle takterne, så det blev rytmisk korrekt.
Et af de numre, der har gjort størst indtryk: Som barn lyttede jeg meget til musik – både rytmisk og klassisk – men da jeg hørte Pink Floyd's »Shine On You Crazy Diamond«, var jeg solgt.
Mit bedste råd til andre musikere: Bliv god til at lytte til musikken, dig selv og de andre.
Nina underviser i Befri din stemme, Komplet sangteknik og Stemme/taletræning.
Baggrund og erfaring: Jeg er autoriseret stemmetræner og har 20 års erfaring som udøvende sangerinde i rytmisk musik. I 2018 var jeg dommer i sangkonkurrencen »All Together Now« på Kanal 5. Jeg har også en naturvidenskabelig kandidatgrad fra Københavns Universitet, hvilket gør, at jeg kan holde mig ajour med den sidste nye forskning inden for stemmeområdet.
Her startede min musikalske rejse: Jeg har altid elsket sang og musik, og har, så længe jeg kan huske, været fascineret af, hvor forskellige sangere kunne lyde. Utallige timer blev fra barnsben og frem brugt med at synge med på ABBA, Jesus Christ Superstar, Deep Purple, Whitesnake, Elvis, Billie Holiday og alverdens andre kunstnere. Med Komplet Sangteknik fandt jeg endelig det, jeg havde ledt efter hele mit liv, nemlig teknikker til at kunne synge præcis det, jeg ønskede og få den lyd, som jeg ville. Det var en fantastisk åbenbaring, og det er denne begejstring for sangteknik, jeg nu videregiver til mine elever.
Min vigtigste musikalske lektie: At man kan meget mere med stemmen, end man umiddelbart tror. At man kan lave alle mulige lyde med stemmen – og på en sund måde uden at slide på stemmen. At stemmen ikke har nogen begrænsninger, hvis den får de bedste arbejdsbetingelser. At smag er en individuel ting, så der er ingen regler for, hvordan man skal lyde som sanger udover, hvad man selv synes lyder godt. Men det er ok at lade sig inspirere af andre. At god sangteknik giver frihed til at kunne udtrykke sig musikalsk og sangligt. Det er jo fantastisk, hvad man kan skabe med sin stemme!
Mit bedste råd til andre musikere: Bliv ved – der er altid en vej frem, hvis begejstringen for sang og musik er til stede. Undgå at sammenligne dig med andre – alle har en unik stemme med hver deres kvaliteter. Bliv ved med at bruge din stemme – stemmen er en "muskel", der skal bruges og trænes for at kunne fungere! Leg med stemmen, så øvning bliver mere lyst end pligt. Stemninger og følelser har mange farver – og det har stemmen også. Lyt til mange forskellige sangere og lad dig inspirere. Og vær åben for nye måder at gøre tingene på.
Steen underviser i både guitar og elguitar og i sammenspilsholdet senior-rock.
Her startede min musikalske rejse: Min musikalske rejse startede med albummet »Those Southern Knights« med Crusaders. Larry Carltons smagfulde guitarspil fik mig til at øve seriøst og kontinuerligt. Det var med den udgivelse, jeg fandt ud af, hvor meget guitaren kan, og hvor meget man kan med en guitar.
Baggrund og erfaring: Jeg har haft musik som hovedfag på Aalborg Universitet. Derudover har jeg studeret guitar, hørelære, improvisation, arrangement og sammenspil på Berklee College of Music, Boston, USA.
Mit bedste råd til andre musikere: »Practice what you must and play what you love«. Eller på dansk: Husk at øve det nødvendige, men spil det, du brænder for. Det kedelige er somme tider det, der løfter dit spil, så du når nye højder. Øvelse og passion gør mester.
Min vigtigste musiske lektie: Uanset hvor dygtig man selv synes, man er, så er der altid en derude, der er bedre! Med andre ord er der altid plads til forbedring.