DR har med udsendelsen Demenskoret givet os et unikt indblik i, hvordan korsang kan være med til at øge livskvaliteten for demensramte. Det er rørende på et menneskeligt niveau og kaster samtidig lys over de mange fordele ved at synge sammen.
Og der er mange, som gerne vil være med.
Alene i FOF København og Nordsjælland er antallet af korsanger vokset med 20-25 % over de seneste 4 år, fortæller Carsten Mørch-Bentzen, som er fagkonsulent for musik og sang.
»Corona-tiden har uden tvivl haft stor betydning for korsangen. Det, at bl.a. DR gik frem med fællessang, gav et fornyet syn på at synge sammen med andre. Sang blev en måde at mødes og være fælles om noget,« siger Carsten Mørch-Bentzen.
Korsang øger livskvaliteten
I denne sæson har Carsten da også kunnet oprette 34 forskellige kor i FOF København og Nordsjælland. Nogle er store med op til 80 sangere, mens andre er små vokalensembler.
Og repertoiret spænder bredt; lige fra kammerkor, gospelkor og popkor til kor kun for kvinder, for seniorer og for brummere. Men du finder også kor målrettet specifikke grupper som tinnitusramte og KOL-patienter.
»Sang har super mange kvaliteter, som kan løfte livskvaliteten, uanset hvem du er. For personer med tinnitus har korsang vist sig at kunne skabe ny tilgang til lyde og større accept af høreskaden. Og er du ramt af en sygdom som KOL, så er sang en fantastisk træning af lungerne,« forklarer Carsten Mørch-Bentzen.
Syng dig sund
Når vi synger sammen, frigiver vi endofiner i kroppen, som kan sænke stressniveauet og øge følelsen af fællesskab. Derfor er fællessang en oplagt mulighed, hvis du ønsker at lægge hverdagens bekymringer på hylden i et par timer, og i stedet have det sjovt med at synge en masse gode sange sammen med andre ligesindede.
Folk søger fællesskabet
På tværs af alle korene er der en fællesnævner – lysten til at være del af et fællesskab. Måske fordi corona har lært os, at vi ikke bare kan tage det fysiske fællesskab for givet. Og måske som en modreaktion til vores digitale liv. Derfor har det også været oplagt for FOF København og Nordsjælland at etablere Fællesskabskoret i samarbejde med Røde Kors Hovedstaden.
»Fællesskabskoret rækker ud til folk, som ellers kan have svært ved at søge mod aftenskolen. Her skaber vi et socialt og trygt rum med sangen som omdrejningspunkt. Der er ingen forventninger og pres, bare glæden ved at synge i samvær med andre,« beskriver Carsten Mørch-Bentzen.
Planer for fremtiden
Mens de eksisterende kor fungerer rigtig godt, så er der også planer på vej om noget helt nyt. Et nyt koncept skal prøves af.
»Vi arbejder hele tiden på nye koncepter og formater. Lige nu er det ideen om et korforløb, hvor man over en kortere periode dykker ned i ét værk og afslutter med én koncert. Det kan blive en fantastisk ramme for fællesskab og fordybelse,« lyder det fra Carsten Mørch-Bentzen.