Skip to content
Litteratur, der pirrer os – underviser Mie Laugesen hos FOF København

Begæret i litteraturen

Begæret i litteraturen

På dette hold skal vi sammen undersøge, hvad erotisk litteratur kan og gør ved os som læsere. Gennem faglige oplæg, oplæsning og debatter vil vi prøve at forstå, omfavne og også udfordre den erotiske litteratur. Hvordan åbner og beriger den vores syn på begær, og hvordan kan den ligeledes være med til at begrænse det?

I kurset bevæger vi os indenfor den nordiske litteratur med enkelte perspektiver til den internationale. Vi starter i Det Moderne Gennembrud, hvor vi ser nærmere på sædlighedsfejden og hvordan litteraturen blandede sig i den. Derefter laver vi et spring til 70'erne, hvor Susanne Brøgger bruger erotikken til at frigøre sig fra normerne og samfundets forventninger. Diskussionen om fri seksualitet er langt fra forbi, og værkerne er stadig aktuelle i dag.

Vi undersøger, hvordan sex tematisk gribes an i litteraturen, og hvordan det påvirker os som læsere. Hvordan gør erotisk litteratur os stadig nysgerrige, udvider vores horisont og pirrer os? Er der forskel på, hvordan feminint og maskulint begær beskrives, og hvilke gennemgående narrativer opdager vi? Her kommer vi bl.a. ind på luder/madonna-komplekset, Lolita-komplekset, det groteske og grænsen mellem kunst og tabuer.

Kurset tager udgangspunkt i emner, som underviseren har beskæftiget sig med i sin kandidat i nordisk sprog og litteratur, hvor hun i sit speciale stillede spørgsmålet: "Er liderlige kvinder ulykkelige kvinder?" Svaret blev ja, det er ofte det narrativ, vi får foræret, men hvorfor skal det være sådan?

Litteraturliste

  • Sædlighedsfejden og litteraturens rolle i den: »Pernille« af Herman Bang (1880).
  • Erotisk litteratur som opgør med normerne i 70'erne: »Fri os for kærligheden« af Susanne Brøgger (1973).
  • Polyamorøse forhold og trekantsdrama: »Anatomi. Monotoni« af Edy Poppy (2006). 
  • Overskridelse af grænser og slutshaming: »Eksil« af Jakob Ejersbo (2009).
  • Erotikkens forbindelse til det groteske og tabuiserede : »Et Kød« af Kristina Stolz (2012).
  • Sex som destruktiv strategi: »Forsvindingsnumre« af Amalie Langballe (2019).
  • Maskulint begær: »I stød finder jeg læ« af Elvir Maleskic (2021).
  • Lolita-komplekset: »Pigedyr« af Cecilie Lind (2022).

Kronik

Vil du læse mere? Læs Mie Laugesens kronik her: Liderlige og promiskuøse kvinder fremstilles i vores kultur altid som ulykkelige.

Filosofi – kurser om f.eks. Søren Kierkegaard

SAMFUND, KULTUR OG NATURFAG

Se alle aktuelle kurser