Du har sikkert passeret buegangen overfor Rundetårn og tænkt, hvad der mon gemmer sig bag de teglrøde mure. Her ligger Regensen, et af Danmarks ældste kollegier, indviet i 1623. I dag huser den historiske bygning et kollegium for studerende ved Københavns Universitet og Danmarks Tekniske Universitet.
Kom med på en særrundvisning, hvor vi træder ind i hjertet af et af Københavns ældste og mest traditionsrige kollegier. Du skal høre om Regensens historie, arkitektur og ikke mindst de mange (skøre) traditioner, der stadig holdes i hævd på Regensen. Ligbærerne, der varetager rundvisningerne, vil bl.a. fortælle om, hvad det vil sige at holde et embede, om kollegiets berømtheder, om kunsten at sjofle, og om hvad det vil sige at 'dø' i løbet af ens levetid på Regensen.
Navnet 'ligbærer' stammer fra en historisk tradition. I 1711, under pesten i Danmark, befalede kongen, at de studerende skulle bære ligene væk fra gaderne for at stoppe smittespredningen. Denne opgave blev en del af kollegiets historie, og derfor kalder de sig stadig 'ligbærere' den dag i dag.
Regensen blev opført 1618-23 på initiativ af Christian den 4. som bolig for de omtrent 100 studenter, der var i stiftelsen Kommunitetet (en stiftelse, der skulle støtte trængende studerende og yngre kandidater ved Københavns Universitet). Den gamle bygning gik til ved Københavns brand i 1728, hvorefter Regensen i årene efter 1730 blev genopført, væsentligst i sin nuværende skikkelse.
Regensen er normalt en lukket verden, men nu har du chancen for at udforske de smukke sale, høre fascinerende fortællinger om gamle regensianere, og få et indblik i, hvordan man bliver Regensianer i dag.
Besøget er ikke egnet for dårligt gående på grund af mange trapper.
Mødested: Regensen, St. Kannikestræde 2, 1169 København K