Skip to content

Tranedans ved Hornborgasøen – Sverige 2025

Tag med på en fantastisk natur- og kulturrejse med bus. Du skal opleve tranernes fantastiske danse ved Hornborgasøen i Sydsverige.

Du kommer på en rejse med masser af historie og interessante fortællinger om det gamle danske land i Skåne, Halland og Blekinge om svensk udvandring i Småland. Vi besøger Udvandrermuseet i Växjö og klostret i Vadstena, hvor den hellige Birgitta af Vadstena grundlagde sin klosterordem. Du kan se frem til et svensk herregårdsophold i smukke naturomgivelser og med halvpension.

Der er opsamling både på Fyn og på Sjælland.

Værd at vide

Rejsen foregår over 3 dage og 2 nætter.

Din rejseleder er Anders Bager Eriksen. Han er cand.mag. i historie og religion, har 20 års erfaring som rejseleder og er ejer af rejsebureauet Historiske Rejser. Rejsen er arrangeret i samarbejde mellem Historiske Rejser og FOF København og Nordsjælland. Teknisk rejsearrangør er Historiske Rejser, som er medlem af Rejsegarantifonden.

Pris: 5495 kr.

Tillæg for eneværelsestillæg 550 kr.

Program


Växjö Domkirke.

Dag 1: Växjo og herregårdsophold

Vi starter første dag med opsamling på først Fyn og dernæst Sjælland mod Kastrup Lufthavn. Når alle er samlet op, er der friske rundstykker, frisk juice og kaffe på bussen. Vi passerer over Øresundsbroen, hvorefter vi tager hul på den svenske fortælling i første omgang i gammel dansk land. Hvor vi hører om Malmøs væsentlige handel og om Lunds kirkehistorie.

Vi passerer det smukt beliggende Bosjö Kloster i den nordlige del af Skåne. Herefter går turen længere ind i Sverige, hvor vi i det smukke Småland gør holdt i Växjö. Her skal vi se museet for den store svenske udvandring, der var særligt stor i det fattige Småland. Det var med baggrund i Småland, at Vilhelm Moberg skrev »Udvandrerne«, der siden blev filmatiseret og fortalte indgående om Udvandrernes liv både i Sverige, under rejsen og i USA.

Vi ser det interessante museum der ligger nabo til byens smukke domkirke og med centrum, hvor der er mulighed for at finde frokost inden vi midt på eftermiddagen fortsætter videre mod nord.

Vi overnatter på herregårdshotellet Knistad, der ligger tæt på Hornborgasøen i Västra Götland. Til aftensmad spiser vi en fin 3-retters menu på hotellet.

 


Vadstena Slot.

Dag 2: Tranedans og historien om Birgitta af Vadstena

Efter morgenmaden skal vi møde vores særlige naturguide, som vi tage os med til Hornborgasøen for at se og høre Tranedansen.

Efter vi har brugt formiddagen på at se på traner, går turen for de interesserede østpå med en flot tur til Vadstena, hvor vi skal høre om den hellige Birgitta af Vadstena, der ligger på den østlige bred af den store sø Vättern. Her skal vi høre om Birgitterordenen, der blev grundlagt under pesten i Europa, og hvor den hellige Birgittas mirakler og mysticisme.

Vi får en rundvisning på klosteret, og der bliver også tid til at udforske den charmerende by, der også huser Vadstena Slot direkte ud til den enorme sø Vättern. Senere på eftermiddagen går turen langs den nordlige del af søen, hvor vi blandt andet passerer de særlige sluser ved Motala, der er en særlig trappesluse på Göta-kanalen og derefter tilbage til vores herregårdshotel til aftensmad.

 


Fæstningsbyen Varberg. Foto: Fæstningens hjemmeside.

Dag 3: Tranedans og fæstningsbyen Varberg

Når morgenmaden er spist, pakker vi bussen og kører hen til den nærliggende Hornborgasøen og ser Tranedans igen. Der kan være stor forskel på, hvordan tranerne tager sig ud, da det både kan afhænge af vejr og tid på dagen.

Herefter går turen igennem smukke naturlandskaber mod den svenske vestkyst, hvor vi igen kommer til gammelt dansk landskab i form af Halland. Vi besøger fæstningsbyen Varberg, hvis imponerende fæstning ud til Kattegat er byens absolutte trækplaster. Historisk er det meget interessant, idet at det blev grundlagt af Jakob af Nørre Halland, der drog op til det uregerlige område efter, at han var blevet dømt fredløs for medvirken til mordet på Erik Klipping i Finnerup Lade.Han grundlagde fæstningen og forskansede sig her.

Området blev først dansk under Valdemar Atterdag i 1360'erne og siden kæmpede også Dronning Margrethe 1. hårdt for at underlægge sig området i årene op til dannelsen af Kalmarunionen.

I 1600-tallet udbyggede Christian IV til et af nordens største fæstningsværker med bastioner og kasematter. Man kan vælge at se fæstningen, men man kan også gå sig en tur langs vandet eller i centrum, hvor der er flere oplagte restaurantmuligheder.

Efterfølgende fortsætter vi ned forbi Halmstad, Helsingborg, Landskrona og over Øresund, hvor de første står af i Kastrup Lufthavn sidst på eftermiddagen og på tværs af Sjælland og mod det sydlige Fyn, hvor vi forventer at være midt på aftenen.

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Tirsdag 01.04.2025 00:00-12:00
2 Onsdag 02.04.2025 00:00-12:00
3 Torsdag 03.04.2025 00:00-12:00

Anders Bager Eriksen