Seks eftermiddage i selskab med livlige gæster, der fortæller om deres livserfaringer og interesser. Det er altid underholdende, altid interessant og altid inspirerende. Ny mandag, ny gæst!
I den kommende sæson vil du opleve:
Kristine Biltoft-Knudsen og Agnete Wismer.
Edith Wilson, Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy, Lady Bird Johnson, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump. Dette foredrag er fortællingen om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der forandrede verden. Men kvinderne har ofte stået i skyggen af deres mænd. Hvad har de selv udrettet og betydet for USA? Det får du foredragsholdernes bedste bud på i et interessant og tankevækkende foredrag, hvor vi ser nærmere på rollen som førstedame, der har eksisteret siden, USA's første præsident blev indsat i 1789. Med tiden har kvinderne fået større og større betydning i det politiske spil og den dramatiske kamp om magten i USA. Foredraget tager udgangspunkt i foredragsholdernes bog »Førstedamer – Magtfulde Kvinder i Det Hvide Hus« (Lindhardt og Ringhof, 2023).
Agnete Wismer er journalist på TV 2. Hun har tidligere boet i Chicago og rapporteret fra USA for flere danske medier. Hun er medforfatter til bogen »Krigen på Capitol Hill« (Turbine, 2018). Kirstine Biltoft-Knudsen er redaktør på DR's udlandsredaktion. Hun har tidligere boet i New York og dækket amerikanske samfundsforhold som journalist for Al Jazeera og TV 2.
Til venstre: Bente Hatting Gjelten. Til højre: Billede af Poul Henningsen.
Piet Hein, Poul Hammerich og Poul Henningsen var alle tre markante danskere, der på hver sin måde har præget vores kultur og sat tanker i gang. De var alle tre multitalenter. Piet Hein er blandt kendt for både designet superellipsen og sine poetiske vers "gruk". Poul Hammerich var bl.a. Matadors "stedfar" som medforfatter på den – og andre – populære tv-serier og satireprogrammer. Og Poul Henningsen har lyssat mange danske og udenlandske hjem med sine ikoniske PH-lamper, ligesom han står bag både bidske revytekster og tidløs arkitektur. Glæd dig til en indsigtsfuld og levende beretning om dem alle tre.
Bente Hatting Gjelten er mag.art. i teatervidenskab fra Københavns Universitet og aut. guide. Hun i over 40 år undervist og holdt foredrag, bl.a. om aktuelle kulturbegivenheder og store kulturpersonligheder. Derudover har hun arrangeret talrige kulturrejser.
Jan Tvernø.
Hvad får et helt almindeligt menneske til i en alder af 46 år at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det får du svar på, når Jan Tvernø levende og humoristisk fortæller om sine oplevelser fra nogle af verdens mindst besøgte afkroge. På sine rejser stræber eventyreren Jan Tvernø altid efter at opleve det ekstraordinære. Han har altid jagtet den mest støvede vej, den fjernest beliggende landsby, det højeste bjergpas og andre spektakulære steder. Han er typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig i horisontens intethed.
Jan Tvernø er et helt almindeligt menneske med et helt ualmindeligt liv. Han vil gerne bidrage til at afmystificere den fantastiske verden, vi lever i, ved at fortælle om underholdende og lærerige møder med helt almindelige mennesker i fjerne lande som Bolivia, Iran, Somalia, Tadsjikistan, Mongoliet eller Papua Ny-Guinea! Han elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder.
Pia Lund Poulsen.
For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning. I dette foredrag følger vi krydderiernes lange rejse fra Sydøstasien til Europa. Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan får deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker.
Pia Lund Poulsen er antropolog og har arbejdet med kulturformidling i mere end 15 år som bl.a. rejseleder og foredragsholder. Hendes foredrag har et kulturhistorisk fokus og tager udgangspunkt i research og personlige erfaringer fra mange hjørner af verden, hvorfra hun formidler, hvordan vi mennesker indordner os med hinanden og naturen.
Til venstre: Marianne Wirenfeldt Asmussen. Foto: Kurt Rodahl Hoppe. Til højre: Mary Bess Westenholz.
Karen Blixens moster Bess, Mary Bess Westenholz (1857-1947), spillede en altafgørende rolle for niecens gennembrud som forfatter. En ikke tidligere benyttet tyveårig korrespondance over Atlanten mellem Moster Bess og forfatteren Dorothy Canfield Fisher giver et fascinerende indblik fra sidelinjen af især de ti år fra hjemkomsten i 1931, hvor Karen Blixen forvandlede sit liv fra at have været kaffefarmer i Kenya til at blive en verdenskendt forfatter. Mary Bess Westenholz var i egen ret en interessant personlighed. Hun var den første kvinde nogensinde i Danmark, der bogstavelig talt tog ordet i Folketinget. Derudover fik hun udgivet et par bøger, var medgrundlægger af den unitariske menighed i Danmark og var gennem tyve år redaktør for og flittig skribent i Protestantisk Tidende.
Marianne Wirenfeldt Asmussen er mag.art. i kunsthistorie, har arbejdet på Ny Carlsberg Glyptotek, Ordrupgaardsamlingen og J.F. Willumsens Museum, inden hun i 1990 blev grundlægger af og ansat som direktør for Karen Blixen Museet frem til 2009. Hun har bl.a. og sammen med Marianne Juhl udgivet: »Karen Blixen i Afrika. En brevsamling 1914-31« (Gyldendal, 2013) sammen med Kurt Rodahl Hoppe bogen »Skrivestedet. Karen Blixens spor i Kenya og Danmark« (Wunderbuch, 2015).
Tommy Heisz. Foto: Jacob Nielsen.
Giftmord, henrettelse og dødbringende epidemier. Det er blot nogle af de dødsårsager, der dukker op, når man graver i arkiverne. Op gennem danmarkshistorien fortæller dødsårsager overraskende meget om, hvordan jævne menneskers liv har været. Det er de historier, der zoomes ind på i dette foredrag, som er 300 års Danmarkshistorie fortalt gennem ligsyn og obduktioner.
Tommy Heisz har som forfatter og radiovært arbejdet med den nyere Danmarkshistorie, og sammen med den tidligere retsmediciner Markil Gregersen har han skrevet bogen »Dødens årsag« (Lindhardt og Ringhof, 2020). Tommy Heisz er forfatter og journalist. Han har skrevet flere dokumentariske bøger, bl.a. om den spanske syge i 1918 og om 1930'ernes svømmepiger. Han er desuden vært på podcasten »Vild Historie«.