Hvem er I som kunstnere?
Emma Sofie: »Jeg er uddannet billedkunstner fra Bergens Kunstakademi i 2021. Som kunstner eksperimenterer jeg med forskellige materialer og medier for at udforske det enorme spektrum og blive ved med at afsøge, hvor jeg føler mig bedst hjemme. Gennemgående for mine værker er farverne og motiverne, der skelner mellem menneskelige objekter og dele af naturen.«
»Spørgsmålet om kunstformidling og kunstens generelle rolle i samfundet har en stor betydning for min praksis. Det er noget jeg løbende er vendt tilbage til at diskutere, så det er naturligt for mig at tage udgangspunkt i den diskussion i forhold til at skabe dette kursus til FOF København og Nordsjælland.«
Mia Carl: »Jeg er også uddannet fra akademiet i Bergen. Jeg arbejder fra mit atelier på Amager ’afbrudt’ af forskellige arbejdsophold i udlandet. F.eks. skal jeg bruge september måned på et residency i Normandiet.«
»Min praksis er alsidig og konceptuel. Jeg forsøger hele tiden at øve mig på at finde balancen mellem at skabe nyt og udfordre mig selv – og så lave gentagelser for at øve mig. Jeg bliver som oftest optaget af en særlig problemstilling, en bog, et ord eller et nyt medie, og forsøger så at bruge en længere periode på et udforske det.«
Mia Carl: »Det sidste år har jeg arbejdet meget med tekst og med maleri. Det er nyt for mig at male fokuseret på den måde. Jeg har haft brug for den balance mellem ro og fordybelse på den ene side og på den anden side de hurtige energiudbrud, der følger med for mig, når jeg maler.«
»Det kollektive arbejde og samarbejder er vigtigt for mig. Da jeg gik på kunstakademiet, brugte jeg meget tid på at skabe store installationsprojekter i det offentlige rum sammen med andre kunstnere. Min interesse for at undersøge mennesket i det offentlige rum skinner tit igennem i min kunstneriske praksis.«
Hvem er i som undervisere, og hvad er jeres forhåbninger for kurset?
Emma Sofie og Mia Carl: »Vi har begge to lyst til at være åbne og eksplorative når vi skal afholde kurset Et Kunstnerisk Fællesskab. Vi synes, at det er vores vigtigste opgave at skabe et miljø, hvor alle føler sig trygge til at producere værker og indgå i samtaler omkring kunst, både deres egen og den som opleves rundt omkring på museer og kunsthaller – og i byrummet.«
»Vi håber, at det, at vi selv er med i fællesskabet, og skaber et værk sideløbende med kursisterne, åbner vores eget atelier op og inviterer andre kunstnere til at være gæsteundervisere, vil være med til at skabe en større åbenhed og nysgerrighed overfor hvor forskellig en arbejdsproces og en kunstnerisk praksis kan se ud.«
Hvad er kunst for jer?
Mia Carl: »Det er et klassisk – og lidt brugt spørgsmål. Og så er det rigtig, rigtig svært at svare på. For mig handler det om at blive ved med at øve sig, blive ved med at gentage og udfordre. Det er at blive ved med at løfte blikket og forsøge at blive klogere ved at lytte til alt dét, og til alle dem der ved mere end en selv. For mig handler det meget om at øve sig på at skabe fundamentet hvorfra man kan arbejde.«
»Der er ufattelig mange svar på det spørgsmål. Mit eget svar var helt sikkert anderledes sidste år, og vil nok være et andet om nogle uger. Det er en pointe i sig selv.«
Hvad får man ud af at være med i »Et kunstnerisk fællesskab«?
Emma Sofie: »Vi ønsker at skabe et sted, hvor kursisterne kan tilgå kunst som en arbejdsproces og ikke med et særligt mål for øje. Vi har ikke fokus på ét bestemt håndværk, og vi opsætter ikke regler for den enkeltes proces eller udfoldelse. Vi ønsker at omfavne så stor en del af de forskellige kunstneriske processer som muligt, samtidig med at vi i fællesskab, meget konkret, skal lave en udstilling med de værker, vi sammen har produceret under kurset.«
Mia Carl: »Helt konkret håber vi, at en kursist på vores kursus oplever udfordrende og trygge diskussioner om kunst og kunstnerisk arbejde. Det er noget, vi alle skal skabe i fællesskab, så det er også ekstremt spændende for Emma Sofie og mig – vi regner også med selv at komme på tynd is.«
»Derudover håber jeg, at alle der deltager i fællesskabet skaber et spændende værk til vores gruppeudstilling i slutningen i kurset – forstået på den måde, at de måske ender et andet sted, end hvor de var, da vi begyndte, og at udstillingen kommer til at være interessant som en helhed. jeg håber også, at deltagerne går derfra med en energi, der bærer dem videre i deres kunstneriske arbejde – og at vi alle har lyst til at være mere koncentrerede og omhyggelige.«
Hvad kan I fortælle om gæsteunderviserne på kurset?
Emma Sofie: Vi har inviteret fire dygtige kunstnere, som også er vores venner, til at indgå i vores kursus, og vi håber, de alle vil være med. Deres deltagelse vil udvide repræsentationen af kunstneriske praksisser og inspirere. Forhåbentlig kan det også være en hjælp til at udvikle et værk under kurset, men også mere generelt vise og inspirere til at se på den kunstneriske proces som lige så forskellige som vi mennesker er forskellige.
»Vi har spurgt fire personer, som vi har meget tiltro til, og som alle arbejde forskelligt: en med performance og readymades, en med tekst, litteratur og lyd, en som også kuraterer udstillinger, og en som maler, laver collager og skaber i samspil med det offentlige rum.«
Det kunstneriske fællesskab starter mandag den 3. oktober og strækker sig over otte mødegange hen over efteråret. Du kan læse mere om kurset og tilmelde dig her.