Dette er foredragsrækken med smagning for både nye og tidligere kursister, der synes, de befinder sig på et vist niveau mht. viden om vin og erfaring med vinsmagning.
Her er muligheden for ekstraordinære oplevelser med smagning af exceptionelle vine, som man normalt ikke selv går ud og køber.
Målgruppen er f.eks. kursister fra tidligere sæsoner – da nye temaer tages op og 'gamle' distrikter, druer og vine tages op på ny og nye årgange, producenter og trends gennemgås. Holdet er også oplagt for deltagere, der har gennemført f.eks. FOFs Vinskole 1 eller Vinskole 2 og vil smage endnu flere vine og få en endnu dybere indføring i vinens verden. Alle vil have stort udbytte af denne foredragsrække med store vinoplevelser.
Over fem aftener smager vi os gennem enkeltområder og udvalgte temaer fra vinens verden. Ved intens og pædagogisk smagning sideløbende med gennemgang af baggrundshistorier, nyeste trends og sammenhængen mellem druer, vinifikation, jordbund, klima og de enkelte slotte, lærer vi for alvor vinen i glasset at kende.
Grundbegreber som 'at blive en dygtigere smager', opbevaring af vin, dekantering m.m. gennemgås løbende. Vi smager nogle af de bedste vine fra områderne – normalt omkring seks forskellige pr. gang.
Det lille Bolgheri-distrikt ligger næsten helt ude ved Middelhavet og laver nogle af Toscanas bedste vine. Der er kun godt en snes producenter, men næsten alle laver interessante vine på de klassiske Bordeaux-druer cabernet sauvignon, cabernet franc og merlot. Sassicaia og Orneillaia er de mest kendte og hypede, men med priser fra 3000 kroner pr. flaske og op er de måske ikke de mest interessante, og man kan heldigvis få flotte vine for langt mindre. Vi smager et udvalg af gode vine og kommer til bunds i distriktet.
Tidligere var cabernet franc blot en 'hjælpe-drue' til cabernet sauvignon, navnlig i Bordeaux, men denne drue får større og større betydning i takt med global opvarmning, og den vinder derfor stigende betydning i f.eks. Bordeaux, men også andre steder. I Loire har denne drue længe haft en lille, men begejstret fanskare, der elsker druens mere kølige, umodne stil, men også her ændrer vinene sig mod det mere modne. Vi turnerer verden rundt efter top-cabernet franc-vine.
Chenin blanc-druen er blevet meget mere kendt i de senere år, og den regnes efterhånden som en af de store, klassiske druer, der i berømmelse og kvalitet kun ligger en smule efter de to største: Riesling og Chardonnay. Vinverdenen begejstres for druens friske syre og mineralitet, men det er alligevel de færreste, der har indgående kendskab til denne drue og dens top-producenter fra f.eks. Loire og Sydafrika, hvor den er mest udbredt. Vi hjælper dig på vej her.
De fleste kender efterhånden New Zealands vine fra supermarkedernes prisbillige, dejlige og let-genkendelige sauvignon blanc. New Zealand producerer dog også vine af højere kvaliteter af f.eks. pinot noir, chardonnay og syrah, og det er disse vine, vi sætter fokus på her. Vine, der pris- og kvalitetsmæssigt kan konkurrere med vine fra Bourgogne og det nordlig Rhône.
Der er meget at holde styr på i vinens verden, og noget af det sværeste er at holde styr på kvalitetsforskellene på forskellige årgange fra samme distrikt. Vinhandlerne vil meget gerne sælge alle årgange, og de påstår ofte, at der i dag ikke er de store forskelle. »Der er ingen dårlige årgange længere,« lyder et ofte brugt vinhandler-slogan. Men det er der! Vores foredragsholder Jesper Hedegaard startede med at interessere sig for vin, da han var 14 år, og mere end 40 år senere har han lært, hvor meget årgangen stadig betyder, og han ærgrer sig, når han ser, hvordan nye og dårligere årgange til stadighed markedsføres som ligeså gode som de bedste årgange! Nu vil han lære alle at være opmærksomme på forskellene på top-årgange og andre årgange ved at sætte en række årgange fra samme vinhus, domaine og slot op imod hinanden i en række årgangsdueller.