Skip to content
FOF København og Nordsjællands vinklub

Top-vine fra Brunello di Montalcino

Top-vine fra Brunello di Montalcino

Interessen for italiensk vin er stor, ikke mindst for "de tre b'er": brunello, barolo og barbaresco.

I FOF København og Nordsjællands Vinklub har vi jævnligt haft barolo-vine som tema, hvor vi har afholdt de dyrere smagninger af nogle af verdens bedste vine. Men vi har faktisk aldrig haft Brunello di Montalcino som selvstændigt tema i vinklubben – så det laver vi om på nu!

Vi har før afholdt smagninger med brunello som tema, både som en af de fem gange i foredragsrækken Store vinoplevelser og som selvstændige smagninger, senest i efteråret 2023 med fokus på 2018-årgangen (som dog skuffede lidt). Efterfølgende er de bedre årgange 2019 og 2020 blevet frigivet.

Til denne smagning vil vores foredragsholder Jesper Hedegaard gerne præsentere "toppen af poppen" – det bedste Brunello di Montalcino kan frembringe. Der bliver således lejlighed til at smage nogle af de allerstørste navne og bedste vine fra området, fra legendariske årgange som 2016 og 2010. Vi skal også smage en vin, der har fået de magiske 100 p. af Wine Advocate.

Brunello di Montalcino ligger i Toscana, 40 kilometer syd for Siena, og regnes som et særligt fint område for sangiovese-druen, der lokalt kaldes for brunello (den lille brune), der hentyder til dens farvekulør. Selvom det er samme drue og klon, giver sangiovese-druen lidt anderledes vine her omkring byen Montalcino, der også har lagt navn til vinen, end i det nærliggende Chianti Classico-område. Det er et stort område, men vinmarkerne til brunello udgør kun ca. 2.100 hektar. Det er ca. det samme som i Barolo. Der bliver kun lavet omkring 10 millioner flasker om året af de 230 forskellige vinbønder, så selvom man indimellem kan se tilbud på ned til 100 kr. i supermarkedet, er der ikke meget brunello til hele verden.

Historien er af nyere dato end de fleste tror. Den første årgang af Brunello di Montalcino blev lavet i 1888, og da Brunello di Montalcino i 1967 blev en af Italiens første DOC'er, var der kun 13 bønder, der lavede 150.000 flasker vin fra sølle 64 hektar. Siden er det gået fremad, og de sidste 10-15 år er kvaliteten generelt steget betydeligt, og flere og flere producenter laver flotte vine.

Selv om det generelt giver mening at gemme de bedste brunello-vine nogle år, har de ikke lige så stort gemme-potentiale som f.eks. barolo og bordeaux. De er mere tilgængelige som unge og kan drikkes med fornøjelse ved frigivelse efter knap fem år, og mange behøver i princippet ikke mere end 10 års lagring – 20 år kan faktisk være for lang tid for mange.

FOF København og Nordsjællands vinklub

Denne aften skal vi smage og opleve nogle af Brunellos største vine og finde ud af, hvor forskellig stilen mellem producenter og årgange er.

Vi smager følgende seks vine:

  • Casanova di Neri ”Tenuta Nuova” 2010: 100 p. Wine Advocate. En af de største stjerner i Brunello de sidste 20 år. Moderne stil med lagring på en del nye franske fade. Her i top-årgangen 2010.
  • Il Poggione 2016: 97 p. Vinous. År ud og år ind en klassiker, der hverken er moderne eller old school, men bare helt sin egen og med en super balance, intensitet og drikbarhed.
  • Il Poggione ”Riserva Vigna Paganelli” 2016: 98 p. Vinous. Topvinen fra Il Poggione fra parcellen ”Paganelli” med de ældste vinstokke fra 1964. Laves kun i de bedste årgange i begrænset mængde. 2016 er den sidste årgang, der er frigivet. Prisen er næsten dobbelt op i forhold til den "almindelige" Poggione – men er den virkelig bedre?
  • Giodi 2019: 98 p. Wine Advocate. Ny stjerne, der er kommet til i de allerseneste årgange og scorer topkarakterer. Et projekt omkring en vinmark på kun 3 hektar, der blev startet med en super-ønolog i 2009.
  • Gianni Brunelli Le Chiuse di Sotto 2019: 97 p. Wine Advocate. Startet af en lokal restauratør, Gianni Brunello, i 1987 og senere videreført af hans enke. Scorede 100 p. i topårgangen 2016, så i dag er den en af de helt store.
  • Le Chiuse 2019: 96+ p. Wine Advocate. Forveksles ofte med ovenstående på grund af navneforvirring, men de har det til fælles, at de begge er højt ansete og ratede. Le Chiuse var oprindelig en del af den berømte Biondi Santi-ejendom ejet af grundlæggeren af Brunello Clemente Biondi-Santi, men blev skilt fra i forbindelse med arv. Biondi-Santi har i mange år ikke levet op til sit ry og sin berømmelse, og selv om den er blevet bedre de seneste årgange, koster den mere end dobbelt så meget som Le Chiuse og får 97 p. i årgang 2019.

Hør historien om dette ikoniske italienske vindistrikt, og få en grundig indføring i nutidens bedste vine og producenter – de hypede, de over-hypede og de nye stjerner – og smag i alt seks af de bedste vine i årgange mellem 2019 og 2010.

Der tages forbehold for ændringer, herunder at der måske kan vise sig andre spændende muligheder/ældre vine inden smagningen afholdes.

Medbring

Medbring 1-2 gode glas, f.eks. velegnet til syrah eller bordeaux.

Værd at vide

Prisen er inkl. vin.

Fotos: Wikimedia Commons

Familie på madkursus

MAD OG VIN

Se alle aktuelle kurser