Interessen for italiensk vin er stor, ikke mindst for "de tre b'er": brunello, barolo og barbaresco.
I FOF København og Nordsjællands Vinklub har vi jævnligt haft barolo-vine som tema, hvor vi har afholdt de dyrere smagninger af nogle af verdens bedste vine. Men vi har faktisk aldrig haft Brunello di Montalcino som selvstændigt tema i vinklubben – så det laver vi om på nu!
Vi har før afholdt smagninger med brunello som tema, både som en af de fem gange i foredragsrækken Store vinoplevelser og som selvstændige smagninger, senest i efteråret 2023 med fokus på 2018-årgangen (som dog skuffede lidt). Efterfølgende er de bedre årgange 2019 og 2020 blevet frigivet.
Til denne smagning vil vores foredragsholder Jesper Hedegaard gerne præsentere "toppen af poppen" – det bedste Brunello di Montalcino kan frembringe. Der bliver således lejlighed til at smage nogle af de allerstørste navne og bedste vine fra området, fra legendariske årgange som 2016 og 2010. Vi skal også smage en vin, der har fået de magiske 100 p. af Wine Advocate.
Brunello di Montalcino ligger i Toscana, 40 kilometer syd for Siena, og regnes som et særligt fint område for sangiovese-druen, der lokalt kaldes for brunello (den lille brune), der hentyder til dens farvekulør. Selvom det er samme drue og klon, giver sangiovese-druen lidt anderledes vine her omkring byen Montalcino, der også har lagt navn til vinen, end i det nærliggende Chianti Classico-område. Det er et stort område, men vinmarkerne til brunello udgør kun ca. 2.100 hektar. Det er ca. det samme som i Barolo. Der bliver kun lavet omkring 10 millioner flasker om året af de 230 forskellige vinbønder, så selvom man indimellem kan se tilbud på ned til 100 kr. i supermarkedet, er der ikke meget brunello til hele verden.
Historien er af nyere dato end de fleste tror. Den første årgang af Brunello di Montalcino blev lavet i 1888, og da Brunello di Montalcino i 1967 blev en af Italiens første DOC'er, var der kun 13 bønder, der lavede 150.000 flasker vin fra sølle 64 hektar. Siden er det gået fremad, og de sidste 10-15 år er kvaliteten generelt steget betydeligt, og flere og flere producenter laver flotte vine.
Selv om det generelt giver mening at gemme de bedste brunello-vine nogle år, har de ikke lige så stort gemme-potentiale som f.eks. barolo og bordeaux. De er mere tilgængelige som unge og kan drikkes med fornøjelse ved frigivelse efter knap fem år, og mange behøver i princippet ikke mere end 10 års lagring – 20 år kan faktisk være for lang tid for mange.
Denne aften skal vi smage og opleve nogle af Brunellos største vine og finde ud af, hvor forskellig stilen mellem producenter og årgange er.
Hør historien om dette ikoniske italienske vindistrikt, og få en grundig indføring i nutidens bedste vine og producenter – de hypede, de over-hypede og de nye stjerner – og smag i alt seks af de bedste vine i årgange mellem 2019 og 2010.
Der tages forbehold for ændringer, herunder at der måske kan vise sig andre spændende muligheder/ældre vine inden smagningen afholdes.
Medbring 1-2 gode glas, f.eks. velegnet til syrah eller bordeaux.
Prisen er inkl. vin.
Fotos: Wikimedia Commons