Interessen for italiensk vin er stor, ikke mindst for "de tre b'er": brunello, barolo og barbaresco.
I FOF København og Nordsjællands Vinklub har vi jævnligt haft barolo-vine som tema, hvor vi har afholdt de dyrere smagninger af nogle af verdens bedste vine. Men vi har faktisk aldrig haft Brunello di Montalcino som selvstændigt tema i vinklubben – så det laver vi om på nu!
Vi har før afholdt smagninger med brunello som tema, både som en af de fem gange i foredragsrækken Store vinoplevelser og som selvstændige smagninger, senest i efteråret 2023 med fokus på 2018-årgangen (som dog skuffede lidt). Efterfølgende er de bedre årgange 2019 og 2020 blevet frigivet.
Til denne smagning vil vores foredragsholder Jesper Hedegaard gerne præsentere "toppen af poppen" – det bedste Brunello di Montalcino kan frembringe. Der bliver således lejlighed til at smage nogle af de allerstørste navne og bedste vine fra området, fra legendariske årgange som 2016 og 2010. Vi skal også smage en vin, der har fået de magiske 100 p. af Wine Advocate.
Brunello di Montalcino ligger i Toscana, 40 kilometer syd for Siena, og regnes som et særligt fint område for sangiovese-druen, der lokalt kaldes for brunello (den lille brune), der hentyder til dens farvekulør. Selvom det er samme drue og klon, giver sangiovese-druen lidt anderledes vine her omkring byen Montalcino, der også har lagt navn til vinen, end i det nærliggende Chianti Classico-område. Det er et stort område, men vinmarkerne til brunello udgør kun ca. 2.100 hektar. Det er ca. det samme som i Barolo. Der bliver kun lavet omkring 10 millioner flasker om året af de 230 forskellige vinbønder, så selvom man indimellem kan se tilbud på ned til 100 kr. i supermarkedet, er der ikke meget brunello til hele verden.
Historien er af nyere dato end de fleste tror. Den første årgang af Brunello di Montalcino blev lavet i 1888, og da Brunello di Montalcino i 1967 blev en af Italiens første DOC'er, var der kun 13 bønder, der lavede 150.000 flasker vin fra sølle 64 hektar. Siden er det gået fremad, og de sidste 10-15 år er kvaliteten generelt steget betydeligt, og flere og flere producenter laver flotte vine.
Selv om det generelt giver mening at gemme de bedste brunello-vine nogle år, har de ikke lige så stort gemme-potentiale som f.eks. barolo og bordeaux. De er mere tilgængelige som unge og kan drikkes med fornøjelse ved frigivelse efter knap fem år, og mange behøver i princippet ikke mere end 10 års lagring – 20 år kan faktisk være for lang tid for mange.
Denne aften skal vi smage og opleve nogle af Brunellos største vine og finde ud af, hvor forskellig stilen mellem producenter og årgange er.
Hør historien om dette ikoniske italienske vindistrikt, og få en grundig indføring i nutidens bedste vine og producenter – de hypede, de over-hypede og de nye stjerner – og smag i alt seks af de bedste vine i årgange mellem 2019 og 2010.
Der tages forbehold for ændringer, herunder at der måske kan vise sig andre spændende muligheder/ældre vine inden smagningen afholdes.
Medbring 1-2 gode glas, f.eks. velegnet til syrah eller bordeaux.
Prisen er inkl. vin.
Fotos: Wikimedia Commons
Dato | Tid | Sted | Navn | |
---|---|---|---|---|
1 | Onsdag 02.04.2025 | 19:00-21:45 | Byens Hus, Hellerup | Jesper Hedegaard |
Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.
Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!
Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!
Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.
Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.
Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.