Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.
Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.
Vi er mange ledere, medarbejdere, undervisere og kursister i FOF København og Nordsjælland. Og vi er meget forskellige. Vi er forskellige i forhold til udseende, seksualitet, temperament, uddannelse, tro, personlige grænser osv. Det skal der være plads til.
I FOF København og Nordsjælland vil vi have gode arbejdsforhold og kursistoplevelser både fysisk og psykisk, og krænkende handlinger er uacceptable. Vi skal alle deltage aktivt i at skabe de optimale rammer for god trivsel i et sikkert og sundt arbejdsmiljø uden krænkende adfærd.
Der er tale om krænkende handlinger, når en eller flere personer groft eller flere gange udsætter andre personer for sexchikane, sexisme, fysisk og psykisk vold, mobning eller anden chikanerende adfærd.
Sexchikane er enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd med seksuelle undertoner med det formål eller den virkning at krænke en persons værdighed. Det kan f.eks. være:
Sexisme er enhver form for uønsket verbal, ikke-verbal eller fysisk adfærd i relation til en persons køn med det formål eller den virkning at krænke denne persons værdighed og skabe et truende, fjendtligt, nedværdigende, ydmygende eller ubehageligt klima. Det kan f.eks. være:
Mobning er en enkelt person eller en gruppes længerevarende systematiske drillerier og følelsesmæssige overgreb på en person. Anden chikanerende adfærd er uønsket adfærd i relation til forskelsbehandlingsloven (hudfarve, religion, politisk overbevisning osv.) og andet, der ikke nødvendigvis hører under nogen lov. Det kan f.eks. være:
Vær opmærksom på, at listerne ikke er udtømmende, og flere af eksemplerne kan sagtens høre under mere end én af kategorierne ovenfor.
I FOF København og Nordsjælland behandler vi hinanden med respekt og værdighed. Vi accepterer ikke ord og handlinger, der af modtageren opfattes som krænkende. Det er vigtigt, vi alle er bevidste om, at position, relation og kontekst har betydning for modtagelsen af handlinger og ord. Derudover har vi alle forskellige grænser for, hvornår noget føles krænkende. Hvad der kan være et kompliment for én, kan være grænseoverskridende for en anden. Det skal vi have respekt for.
Derfor har vi også et ansvar for at dele egne grænser. Det kan være lettere sagt end gjort, og derfor er der mulighed for støtte, sparring og vejledning. Vi ønsker en omgangstone, hvor ingen bliver hånet for at sige fra eller oplyse om egne grænser.
Ledere, medarbejdere og undervisere i FOF København og Nordsjælland har et særligt ansvar for at opretholde en god omgangstone og sikre et arbejdsmiljø, hvor ingen føler sig krænket, hvor alles grænser respekteres, og hvor der er plads til at sige fra.
Krænkende handlinger kan ske i alle lag i organisationen og på de enkelte kurser. Det ses som en skærpende omstændighed, når det er en ledende person der er den krænkende part, da der her er en magtrelation.
Det, der er centralt, er personens oplevelse af at være blevet krænket – uanset om det fra afsenderen var forsætligt eller udtryk for ubetænksomhed, og det er vigtigt, vi tør tage dialogen med hinanden. Vi bærer alle et ansvar i forhold til dette – det gælder både på organisations-, leder-, gruppe- og individniveau.
I FOF København og Nordsjælland bærer ledelsen et særligt ansvar for at sikre en kultur med normer og værdier, som aktivt modvirker krænkende handlinger. De har et ansvar for at sikre trygge rammer og en struktur, som bevirker, at vi tør tale om det og gribe ind. Ledelsen bestræber sig på at kommunikere i sådan en grad, at der ikke hersker tvivl om, at vi i FOF København og Nordsjælland ikke accepterer krænkende handlinger.
I FOF København og Nordsjælland har ledelsen ansvaret for at sikre et sundt og forsvarligt arbejdsmiljø, og de er medansvarlige for medarbejderne, underviserne og kursisternes trivsel. De skal gå foran som det gode eksempel. De skal turde at tage den forebyggende dialog.
Ledelsen skal være med til at sikre, at alle medarbejdere – nyansatte som garvede – kender til FOF og Nordsjællands syn på krænkende handlinger.
I FOF København og Nordsjælland er medarbejderne i administrationen medansvarlige for egen og kollegers trivsel, og de har en forpligtelse til at sige fra og gribe ind, hvis de oplever eller er vidne til krænkende handlinger. De er vigtige aktører i at opretholde den gode omgangstone. Medarbejderne har derudover et ansvar for at sige til, hvis de oplever et behov for, at omgangstone, adfærd o.l. kommer på dagsordenen på organisations- eller afdelingsniveau.
Krænkende adfærd tages alvorligt i FOF København og Nordsjælland – uanset hvad. Hvis din grænse er overtrådt, er det et problem – også selv om det ikke har været intentionen fra afsenderen. Derfor imødekommer vi alle henvendelser med alvor og seriøsitet, selv om forskellige situationer kræver forskellige løsninger. Vi har alle forskellige grænser, og det er derfor vigtigt, at du siger fra over for personen, der overskrider dine grænser. Men det kan være svært. Derfor kan det være nødvendigt at søge støtte, sparring, vejledning og/eller hjælp til at gribe ind.
Oplever du, at du bliver krænket – eller oplever du, at andre bliver krænket – har du flere handlemuligheder. Du kan gå til:
Din henvendelse vil blive håndteret med diskretion for at beskytte alle involverede parter mest muligt.
Foruden støtte, sparring og vejledning kan en af ovenstående tage affære på dine vegne. Det kan f.eks. være i form af en samtale med personen, der krænker, men det vil altid blive vurderet og aftalt nærmere sammen med dig ud fra den specifikke situation. Du vil løbende blive orienteret om, hvad der sker i sagen og hvorfor. Det er op til dig selv, om du ønsker at sætte navn på personen, der har overskredet dine grænser. Vælger du at sætte navn på, må ingen af overstående kontakte personen uden din viden. Der vil ikke blive draget konklusioner på baggrund af én side af sagen. Det betyder, at parterne og evt. andre relevante vil blive hørt og få mulighed for at beskrive deres oplevelse af situationen, inden der tages yderligere affære.
Alle af ovenstående har naturligvis tavshedspligt. Er krænkelserne af en vis karakter, kan ovenstående være nødt til at reagere og inddrage andre, f.eks. juridisk assistance.
Krænkende adfærd har konsekvenser, f.eks. i form af en påtale eller advarsel. Har den krænkende adfærd en vis karakter, kan det også have ansættelsesretlige konsekvenser, f.eks. i form af afskedigelse.
Alle henvendelser vedr. nærværende skriv rettes til:
Carsten Mørch-Bentzen
Samarbejdsudvalget
FOF København og Nordsjælland
Mail: cmb@fof-kn.dk
Henvisning til Arbejdstilsynets materiale om krænkende adfærd:
Om krænkende handlinger – Arbejdstilsynet (at.dk)