Skip to content

Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.

Kongernes Lapidarium Nordmandsdalen

Rundvisning i Kongernes Lapidarium

Rundvisning i Kongernes Lapidarium

Kom med på en helt fantastisk rundvisning i kunstsamlingen Kongernes Lapidarium. Lapis betyder sten og et lapidarium er en udstilling af sten. Ordet bruges i øvrigt ofte om et område, hvor særligt bevaringsværdige minde- og gravsten er opstillet – f.eks. på en kirkegård.

Her er der dog ikke tale om en kirkegård, men en stor historisk bygning. På hjørnet af Frederiksholms Kanal og Christians Brygge i København ligger Christian den 4.s gamle bryghus, som omfatter ca. 8200 m2 fordelt på syv etager.

Tag med på en unik rundvisning bag ellers lukkede mure, hvor du hører om den smukke bygning og dens funktion, om udvalgte skulpturer, deres historie og samtid og om hvordan Danmarkshistorien kan ses i de mange historiske levn i og på stedet.

Udstillingen

Bryghuset blev omdannet til Kongernes Lapidarium og åbnede i 2014 for offentligheden med en stor samling på mere end 350 af statuer og skulpturer fra perioden 1500- til 1700-tallet.

Skulpturerne har stået i de kongelige haver, pladser og slotte og kastet glans over kongemagten, indtil tidens tand truede med at udrydde dem. Siden er de alle blevet indsamlet og rykket ind i bryghusets rustikke hvælvinger.

Christian 4.s bryghus Stenloftet
Christian 4.s Bryghus ved Frederiksholms Kanal, Nordmandsdalsskulpturer og vaser på Lapidariets Stenloft. Foto: Torben Eskerod og Thorkild Jensen.

Bygningen

Underetagen, hvis mure har en tykkelse på ca. 2,5 m, er forsynet med murede hvælv. Over dette er der et stenloft, der oprindelig fungerede som batteridæk i den bastion, som Christian den 4. lod opføre i 1606 til beskyttelse af Slotsholmens orlogshavn, der lå, hvor Det Kongelige Biblioteks Have nu ligger.

Over stueetagen rejser sig en tagkonstruktion med fem loftsetager. Husets rødder i en militær funktion kan tydeligt ses i bygningens pileformede grundplan med indtrukne sider, hvor kanonerne kunne stå beskyttet og beskyde fjenden.

I årene 1616-18 blev bastionen ombygget til bryghus. Siden er bygningen hærget af brand i både 1632 og 1767, men i begge tilfælde er den blevet genopført igen. Efter den sidste brand, hvor bl.a. flere tusind opmagasinerede fade og tønder gik tabt, blev det besluttet at opdele lager- og bryggerifunktionerne. Et nyt bryggeri blev bygget på den anden side af kanalen, og det gamle bryghus blev genopført som magasin.

I 1869 blev der anlagt en bred havneplads syd for bryghuset, som dermed mistede sin tætte relation til vandet. I løbet af 1800-tallet forfaldt bygningen, og den var nedrivningstruet, men blev reddet af en bygningsfredning i 1918.

Øverste foto: Thorkild Jensen.

Filtrér