Skip to content

Livet er ikke det værste...

Livet er ikke det værste...

Ti engagerede mennesker med ti passionerede beretninger om det, de brænder for og har oplevet i livet. Over et halvt år mødes vi ti eftermiddage i festsalen på Korsvejens Skole i Tårnby, og du kan nu glæde dig til en frisk sæson med ti inspirerende foredrag.

»Livet er ikke det værste« er en populær foredragsrække, som vi har haft på programmet i mere end 25 år!

I den kommende sæson vil du opleve:

Mikkel Jacobsen 
Mikkel Jacobsen.

25. september 2024: Maden, måltidet og mennesket – derfor spiser vi sammen

At spise handler om meget mere end det, der på tallerkenen. Det handler om relationer, kultur, stemninger, sanser og æstetik, men kan også indeholde konflikt og kamp. Dette foredrag handler om alt det, der påvirker vores spiseoplevelse og påvirker, hvad vi kan lide. Der tages afsæt i kulturhistorie og madsociologi, vi kommer tæt på sanserne, og hvorfor vi smager, lugter og føler, som vi gør, og hvad det er ved mad, der er så helt særligt, og som siden de første cirkler om de første bål har forbundet mennesker mere end noget andet.

Mikkel Jacobsen er ph.d. i madsociologi og lektor ved Københavns Professionshøjskole, hvor han bl.a. forsker og underviser i mad og måltider. Mikkel Jacobsen har tidligere arbejdet i Københavns Madhus, i Madkulturen, han er en af folkene bag »Højskole uden Mure«, ARLA-Madlejr, FOODJAM på Roskilde Festival, skolemadsprogrammerne EAT og Madskoler og så har han været gæsteforsker ved UC Berkeley.

 

 
Jan Tvernø.

9. oktober 2024: Røverhistorier fra alverdens støvede landeveje

Hvad får et helt almindeligt menneske til i en alder af 46 år at forlade sin alt for velbetalte faste stilling i sygehusvæsenet for at kaste sig ud i et usikkert liv som professionel turist på kanten af verden? Det får du svar på, når Jan Tvernø levende og humoristisk fortæller om sine oplevelser fra nogle af verdens mindst besøgte afkroge. På sine rejser stræber eventyreren Jan Tvernø altid efter at opleve det ekstraordinære. Han har altid jagtet den mest støvede vej, den fjernest beliggende landsby, det højeste bjergpas og andre spektakulære steder. Han er typen, der uvilkårligt drejer til venstre fra hovedvejen, hvis sidevejen fortaber sig i horisontens intethed.

Jan Tvernø er et helt almindeligt menneske med et helt ualmindeligt liv. Han vil gerne bidrage til at afmystificere den fantastiske verden, vi lever i, ved at fortælle om underholdende og lærerige møder med helt almindelige mennesker i fjerne lande som Bolivia, Iran, Somalia, Tadsjikistan, Mongoliet eller Papua Ny-Guinea! Han elsker at formidle budskabet om interkulturel forståelse på tværs af åbenlyse forskelligheder.

 

 
Til venstre: Marianne Wirenfeldt Asmussen. Foto: Kurt Rodahl Hoppe. Til højre: Mary Bess Westenholz.

23. oktober 2024: Mary Bess Westenholz – en revolutionær victorianer

Karen Blixens moster Bess, Mary Bess Westenholz (1857-1947), spillede en altafgørende rolle for niecens gennembrud som forfatter. En ikke tidligere benyttet tyveårig korrespondance over Atlanten mellem Moster Bess og forfatteren Dorothy Canfield Fisher giver et fascinerende indblik fra sidelinjen af især de ti år fra hjemkomsten i 1931, hvor Karen Blixen forvandlede sit liv fra at have været kaffefarmer i Kenya til at blive en verdenskendt forfatter. Mary Bess Westenholz var i egen ret en interessant personlighed. Hun var den første kvinde nogensinde i Danmark, der bogstavelig talt tog ordet i Folketinget. Derudover fik hun udgivet et par bøger, var medgrundlægger af den unitariske menighed i Danmark og var gennem tyve år redaktør for og flittig skribent i Protestantisk Tidende.

Marianne Wirenfeldt Asmussen er mag.art. i kunsthistorie, har arbejdet på Ny Carlsberg Glyptotek, Ordrupgaardsamlingen og J.F. Willumsens Museum, inden hun i 1990 blev grundlægger af og ansat som direktør for Karen Blixen Museet frem til 2009. Hun har bl.a. og sammen med Marianne Juhl udgivet: »Karen Blixen i Afrika. En brevsamling 1914-31« (Gyldendal, 2013) sammen med Kurt Rodahl Hoppe bogen »Skrivestedet. Karen Blixens spor i Kenya og Danmark« (Wunderbuch, 2015).

 

 
Tommy Heisz. Foto: Jacob Nielsen. 

6. november 2024: I dødens fodspor

Giftmord, henrettelse og dødbringende epidemier. Det er blot nogle af de dødsårsager, der dukker op, når man graver i arkiverne. Op gennem danmarkshistorien fortæller dødsårsager overraskende meget om, hvordan jævne menneskers liv har været. Det er de historier, der zoomes ind på i dette foredrag, som er 300 års Danmarkshistorie fortalt gennem ligsyn og obduktioner.

Tommy Heisz har som forfatter og radiovært arbejdet med den nyere Danmarkshistorie, og sammen med den tidligere retsmediciner Markil Gregersen har han skrevet bogen »Dødens årsag« (Lindhardt og Ringhof, 2020). Tommy Heisz er forfatter og journalist. Han har skrevet flere dokumentariske bøger, bl.a. om den spanske syge i 1918 og om 1930'ernes svømmepiger. Han er desuden vært på podcasten »Vild Historie«.

 

 
Til venstre: Danni Travn. Til højre: Bent Fabricius-Bjerre.

20. november 2024: Bent Fabricius-Bjerres tre liv – historien om et kulturikon

Den måske mest betydningsfulde mand i dansk underholdning ville have fyldt 100 år i 2024. Heldigvis lever hans skaberværk videre. Faktisk kender de færreste bredden og dybden af Bent Fabricius-Bjerres overvældende indflydelse på tonerne og billederne omkring os – som komponist af eviggrønne melodier, som igangsætteren bag andre stjerner og som forbillede for yngre generationer. Fra guldalderjazz til »Klovn«. I dette humoristiske og inspirerende foredrag bliver 100 års dansk underholdningshistorie oprullet. Der er garanti for overraskende sammenhænge og sjove sidehistorier samt den centrale pointe: Holder du dig åben og nysgerrig, holder du livsgnisten tændt. Som Bodil-komitéen skrev, da han modtog sin Æres-Bodil i 2013: »Hvis der havde været en pris for at gøre det lidt sjovere, lidt smukkere og lidt mere elegant at være dansker, så skulle den gå til Bent Fabricius-Bjerre«.

Danni Travn er forfatter og redaktør på Politikens Forlag. Han har udgivet en række anmelderroste biografier om folkekære navne som Lis Sørensen, Bent Fabricius-Bjerre, Anja Andersen, Jesper Langberg og Preben Kristensen. Som foredragsholder er han et populært navn på store og små scener landet over.

 


Kristine Biltoft-Knudsen og Agnete Wismer.

15. januar 2025: Førstedamer – magtfulde kvinder i Det Hvide Hus

Edith Wilson, Eleanor Roosevelt, Jackie Kennedy, Lady Bird Johnson, Betty Ford, Nancy Reagan, Hillary Clinton, Laura Bush, Michelle Obama og Melania Trump. Dette foredrag er fortællingen om kvinderne i Det Hvide Hus. De har fulgt amerikanske præsidenter gennem omvæltninger, krige, kriser og beslutninger, der forandrede verden. Men kvinderne har ofte stået i skyggen af deres mænd. Hvad har de selv udrettet og betydet for USA? Det får du foredragsholdernes bedste bud på i et interessant og tankevækkende foredrag, hvor vi ser nærmere på rollen som førstedame, der har eksisteret siden, USA's første præsident blev indsat i 1789. Med tiden har kvinderne fået større og større betydning i det politiske spil og den dramatiske kamp om magten i USA. Foredraget tager udgangspunkt i foredragsholdernes bog »Førstedamer – Magtfulde Kvinder i Det Hvide Hus« (Lindhardt og Ringhof, 2023).

Agnete Wismer er journalist på TV 2. Hun har tidligere boet i Chicago og rapporteret fra USA for flere danske medier. Hun er medforfatter til bogen »Krigen på Capitol Hill« (Turbine, 2018).

Kirstine Biltoft-Knudsen er redaktør på DR's udlandsredaktion. Hun har tidligere boet i New York og dækket amerikanske samfundsforhold som journalist for Al Jazeera og TV 2.

 

 
Inge Schjellerup.

29. januar 2025: Mit liv med Peru og Inkariget

I det 15. og 16. århundrede var inkaerne en af de mest højtstående kulturer på det amerikanske kontinent med en velordnet samfundsstruktur og en højtudviklet teknologi, men uden skriftsprog. På mindre end 100 år erobrede inkaerne et rige, der strakte sig fra det sydlige Colombia i nord til langt ned i Argentina og Chile i syd. En stor kultur gik til grunde ved spaniernes erobring. Inge Schjellerups mange års forskning under ekspeditioner ind i regnskoven giver dig ny viden om inkaernes rige.

Inge Schjellerup er nu professor emerita og tidligere tilknyttet Nationalmuseet. Hun var lavet feltarbejde i mange år i Peru, hvorfor hun både kaldes Indiana Inge og Inka Inge. Hun har publiceret mange bøger og artikler både om inkaer f.eks. »Stenenes magi« (Gads Forlag, 2021) og om landbrug og miljø på Andesbjergenes østlige skråninger. Hun er æresdoktor på flere universiteter i Peru og har modtaget Solordenen fra Perus regering.

 

 
Lars Christian Kræmmer.

19. februar 2025: Artmoney – historien om en global valuta af original kunst

Eventyreren og billedkunstneren Lars Christian Kræmmer er ophavsmand til verdens første globale valuta af original kunst. Han startede Artmoney i 1997, hvor han besluttede sig for at skabe sin egen valuta af håndmalede pengesedler. Denne utopiske tanke har i dag spredt sig blandt kunstnere verden over og accepteres som gangbar valuta i mange butikker. Til foredraget vil du høre om Lars Christian Kræmmers vision med Artmoney, hans mange rejser med Artmoney "på lommen", og hvordan det lykkedes ham at flytte ideen om at male sine egne penge fra gal til genial. Der bliver rig mulighed for at stille spørgsmål. Forbered dig på svar, som rykker ved rammerne for, hvad mange normalt antager for muligt!

Lars Christian Kræmmer er uddannet billedkunstner og medlem af Eventyrernes Klub. Han tegner, maler, drager på eventyr og skriver om sine oplevelser. I 2022 påbegyndte han en 7-års rejse for at inspireres af fremmede mennesker og fjerne steder. Hver anden måned vender Kræmmer kortvarigt hjem for at besøge kone og børn. Og holde foredrag!

 

 
Pia Lund Poulsen.

5. marts 2025: Krydderiernes kulturhistorie

For mere end 500 år siden drog de store opdagelsesrejsende ud i verden på jagt efter krydderier, som var mere værd end det pureste guld. Det siges, at peber er krydderiernes konge og kardemomme er krydderiernes dronning. I dette foredrag følger vi krydderiernes lange rejse fra Sydøstasien til Europa. Krydderiernes historie er lang og blodig. Den handler om opdagelseslyst, magt og ære. Portugiserne satte sig for at finde den direkte søvej til de eftertragtede krydderier – peber, muskatnød og kanel – og Spanien fulgte efter. Kendte opdagelsesrejsende som Vasco Da Gama, Columbus og Magellan får deres plads i verdenshistorien. Det blev begyndelsen på de europæiske kolonimagter, som forsynede hjemmemarkedet med kaffe, kakao, tobak og sukker.

Pia Lund Poulsen er antropolog og har arbejdet med kulturformidling i mere end 15 år som bl.a. rejseleder og foredragsholder. Hendes foredrag har et kulturhistorisk fokus og tager udgangspunkt i research og personlige erfaringer fra mange hjørner af verden, hvorfra hun formidler, hvordan vi mennesker indordner os med hinanden og naturen.

 

 
Karen Høeg. 

19. marts 2025: Jeg gik catwalk hos Coco Chanel

Få et unikt blik ind i Coco Chanels univers fortalt af en af hendes husmodeller. Hør Karen Høegs spændende beretning oplevet fra sminkerummet, systuerne og daglige catwalks i spejlsalonen for filmstjerner, prinsesser og oligarker. Hør om Mademoiselle Cocos utrolige liv, f.eks. samarbejdet med Picasso og Igor Stravinskij, og også om hendes sprængfarlige kontakt med nazisterne under Anden Verdenskrig. For Karen var det en forrygende tid i 1960'ernes Paris, men hun deler også den høje, personlige pris, som hun betalte for glamouren i Maison Chanel.

Karen Høeg er cand.mag. i fransk og filmvidenskab og tidligere gymnasielærer, skribent og model. Hun har de sidste 20 år været en efterspurgt foredragsholder i både Danmark og Sverige.

Publikum til foredrag ved FOF København

FOREDRAG OG DEBAT

Se alle aktuelle foredrag