Skip to content

Hvis du har gået på et hold i efteråret, som fortsætter til foråret, har vi reserveret en plads til dig. Du får direkte besked i perioden 6.-29. november. Alle forårets hold bliver lagt online 12. december.

6 tips til at skrive livshistorie

Af skriveunderviser Helle Smedsgaard

Helle Smedsgaard
Helle Smedsgaard har skrevet hele sit liv. Hun underviser i at skrive livshistorie og skriver også livshistorie for private. Derudover har hun været leder i organisationer og offentlige institutioner i mere end 20 år og trækker i sin undervisning på sin erfaring i at strukturere, holde oplæg, facilitere og at se den enkeltes behov.

 

1. Skriv korte historier – drop at skrive om hele dit liv

Det er et kæmpe arbejde at skrive om hele sit liv, og de flestes liv indeholder perioder, hvor der ikke sker ret meget. Brug krudtet på de historier, som du synes er vigtige.

2. Skriv om det, du har lyst til

De historier, du har lyst til at fortælle, er ret sikkert vigtige historier i dit liv, og når du skriver om det, du har lyst til, bliver historierne levende.

3. Forær dig selv sammenhængende tid til at skrive, f.eks. et par gange om ugen

Det tager tid at skrive, og det er meget svært at få en god tekst, hvis du kun har 5-10 minutter med ugers mellemrum. At skrive om sig selv kan opleves som at stjæle tiden fra andre opgaver. Forsøg at vende tanken til ”jeg forærer mig selv tid, til at gøre det jeg har lyst til”.

4. Glem den indre dansklærer – skriv derudaf

Den indre dansklærer forstyrrer os med tvivl om, hvor kommaet skal sidde, hvordan svære ord skal staves, og om det hedder ”på” eller ”i”. Når tankerne bruges på dansklærerarbejde, går vi i stå med historien, vi er i gang med. Vent til redigeringsfasen med at rette, sætte kommaer og gøre sproget bedre.

5. Stil spørgsmål – og besvar dem selv

Skriv om det, du gerne ville vide om dine forfædre. Stil de spørgsmål til dig selv, som du gerne ville have spurgt din oldefar om – og besvar dem i dine historier. F.eks.

  • Hvad lavede du som barn?
  • Hvordan tjente du dine penge som voksen?
  • Hvordan mødte du din kæreste/ægtefælle?
  • Hvad var du bange for?
  • Hvordan var det at blive gammel?

6. Lad ikke facts (navne, årstal og adresser) forstyrre den gode historie

Lange navne, årstal og adresser hører til i en livshistorie, men de er meget kedelige at læse. Du kan undgå, at facts forstyrrer din gode historie ved at samle dem i et bilag, lave en faktaboks i teksten eller skrive oplysningerne ind som billedtekst.

Tag på skrivekursus!

Se kalenderen