Skip to content
Vinklub i FOF København og Nordsjælland

Rød bourgogne 2022 – lige så god som 2019 og 2020?

Det er to år siden, at vi i FOF København og Nordsjællands Vinklub sidst smagte den seneste årgang i Bourgogne. I februar 2023 smagte vi seks bourgogne-vine fra årgang 2020 og én fra årgang 2019 for sammenligningens skyld. Konklusionen var, at 2020 er en exceptionel årgang, og at 2019 og 2020 på mange måder minder om hinanden. Begge er varme og med fuldmodne druer, der gav utrolig charmerende vine, som allerede er dejlige at drikke som unge, men utvivlsomt også kan lagre. Det er nogle af de bedste årgange i Bourgogne – nogensinde.

Sidste år sprang vi årgang 2021 over. Denne årgang blev hårdt ramt af frost i foråret, og mængderne var derfor meget små. Resten af året var køligere og mindre homogent end 2020 og 2019. Vinene er slanke og rene, men uden 2019 og 2020's frugt, intensitet og charme. Da priserne også blev sat betydeligt op hos producenterne for at "kompensere" for den lille mængde, besluttede vores bourgogne-ekspert Jesper Hedegaard, at årgang 2021 var for dårlig og for dyr til at lave en smagning af.

Nu er turen kommet til at smage den senest frigivne årgang i Bourgogne, nemlig 2022. Og det er en helt anderledes succeshistorie! Man taler om, at årgangen er på niveau med 2019 og 2020 – og så bliver det ikke meget bedre!

Sjældent har man høstet så flotte og fuldmodne druer, små som solbær og med en stor koncentration, men heldigvis med alkoholprocenter under 14%. Det har overrasket mange eksperter, der havde forventet "jammy", alkoholiske vine, men vinene har både koncentration, intensitet og friskhed. Priserne har desværre fået yderligere et hak opad, men der er ingen tvivl om, at selv bourgogne-elskere, som har købt godt ind af årgang 2019 og 2020, nødvendigvis må interessere sig for, hvordan kvaliteten af 2022 er sammenlignet med disse fremragende årgange.

William Kelley, der smager bourgogne for Robert Parkers gamle magasin Wine Advocate skriver om årgang 2022: "The 2022 vintage is proof that Burgundy hasn't lost its capacity to surprise. How could the hottest, driest vintage since 1947 deliver wines so succulent, suave and charming? And why do they have so little in common with the Côte d’Or’s 2020, 2019 and 2018 vintages? The devil, as we shall see, is in the details, but what is clear is that 2022 is another very strong Burgundy vintage, offering excellence in both colors and in a wide variety of styles…"

Det er fuldt forståeligt, hvis mange bourgogne-elskere har svært ved at tro på, at flere fantastiske årgange (bortset fra 2021) følger efter hinanden, og at 2022 er endnu en i rækken. Det plejer at være vinbønder og vinhandlere, der skamroser den seneste årgang, men 2022 er faktisk endnu en exceptionel årgang, og heldigvis er kvantiteten større end både 2020 og 2019, hvilket forhåbentlig kan holde priserne lidt i ro.

Så hvad skal indkøbsstrategien være? Skal man købe de unge 2022'ere eller måske forsøge at finde de få (gode) 2020'ere og 2019'ere, der måtte stå tilbage på vinhandlernes hylder? Sidstnævnte er desværre svært, for top-domainer i Bourgogne bliver hurtigt udsolgt, da mængderne er små.

2022 ser ud til at blive endnu en imødekommende, charmerende årgang, som kan drikkes ung. Ser man fremad, er 2023 og 2024 ikke på samme kvalitetsniveau, og mængderne er desuden meget små.

 

Vinene til denne smagning vil være fra favoritproducenter, som mange vil genkende fra tidligere smagninger, hvilket gør det nemmere at sammenligne 2022 med tidligere årgange. De fleste vine kommer fra Domaine Drouhin-Laroze i Gevrey-Chambertin, der virkelig er blevet en stjerne i de seneste årgange efter et generationsskifte. Men der kommer også spændende vine fra det nye stjernefrø Gilbert & Christine Felettig med både Chambolle-Musigny 1. Cru og Vosne-Romanée. Et domaine, der ikke mindst begejstrede med en superelegant Fixin 1. Cru 2019 til temasmagninger i Jesper Hedegaards foredragsrække Store vinoplevelser i november 2024.

Fokus er på årgang 2022, men der vil også blive rig lejlighed til en genopfriskning, da vi også – udover at smage nedenstående vine – tager en "tour" gennem de bedste kommuner og årgange samt anbefaler spændende producenter og giver en generel status på nye tendenser i Bourgogne.

Vi smager seks vine fra årgang 2022, så vi kommer godt igennem områdets Côte de Nuits:

  • Latricieres-Chambertin, Grand Cru, Gevrey-Chambertin, Domaine Drouhin-Laroze. Jasper Morris: 94-96
  • Bonnes-Mares, Grand Cru, Chambolle-Musigny, Domaine Drouhin-Laroze. Jasper Morris: 94-96
  • Chambolle-Musigny 1. Cru “Les Plantes”, Domaine Gilbert & Christine Felettig. Jasper Morris: 93-95
  • Chambolle-Musigny, Village Domaine Drouhin-Laroze. Jasper Morris: 91-94
  • Gevrey-Chambertin "Dix Climats", Village, Domaine Drouhin-Laroze. Jasper Morris: 90-91
  • Vosne-Romanée Vieilles Vignes, Village, Domaine Gilbert & Christine Felettig. Jasper Morris: 90-93

Ret til ændringer forbeholdes.

Medbring

Medbring 1-2 gode bourgogne-glas.

Værd at vide

Prisen er inkl. vin.

Fotos: Wikimedia Commons

Information

Kalender

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 15.01.2025 19:00-21:45 Byens Hus, Hellerup Jesper Hedegaard
Foredragsholder

Jesper Hedegaard

Jesper Hedegaard (f. 1968) er en af Danmarks mest erfarne vinforedragsholdere. I september 2012 vandt han som dansk holdleder europamesterskabet i vinsmagning ved et storslået arrangement i Malmø, arrangeret af det franske tidsskrift La Revue du Vin, og i oktober 2013 opnåede samme hold med Jesper som leder sølv i verdensmesterskaberne, afholdt i Bordeaux.

Siden 1988 har Jesper Hedegaard holdt mellem 40 og 80 foredrag om året – hovedsageligt for aftenskoler, men også for virksomheder, vinklubber og andre interesserede – ja selv seriøse vinsmagninger i forbindelse med både polterabends og bryllupper arrangerer han jævnligt!

Interessen startede allerede som 14-årig, hvor han ’tyrede’ Hugh Johnsons lille årbog Vin igennem, og bl.a. lærte navnene på de 61 slotte i Bordeaux’ 1855-klassifikation udenad. Mens gymnasievennerne drak øl og gik i byen, brugte han sin sparsomme SU på gode vine – især franske – som blev nydt hjemme sammen med faderen, idet far og søn skiftedes til at invitere hinanden på blindsmagning.Det blev de efterhånden gode til, og da også det teoretiske niveau var steget betydeligt, meldte de sig til SOPEXA’s Danmarksmesterskab i franske vine for par i 1987 – og vandt!

Som 19-årig, nybagt student blev Jesper Hedegaard bestyrer af en mindre vinforretning på Frederiksberg, men begyndte året efter at læse jura. I studietiden startede han som 20-årig med at holde vinforedrag på aftenskoler, og var i denne periode også skribent for bl.a. Vinjournalen og Vinmagasinet – og senere Vinbladet. Han blev færdig som jurist i 1994 og arbejder til daglig i forsikringsbranchen.

Hvis han i dag skulle skifte til et fuldtidsjob inden for vinbranchen, skulle det være som ’Danmarks Robert Parker’, idet han erkender at være så teoretisk og nørdet i sin interesse for vin, at han ikke ville kunne finde ud af at sælge vin. Hans passion er at videreformidle sin store viden – som nu stort set dækker det meste af verden og ikke bare Frankrig – til alle, der interesserer sig bare lidt for vin.

Ved siden af de mange vinforedrag har han siden 1999 arrangeret og været guide på vinrejser til Frankrig – bl.a. Bordeaux, Bourgogne, Champagne og Rhône. Den fritid, der ikke bruges på at smage vin og holde sin viden ajour ved læsning af store mængder vinlitteratur går bl.a. med datteren Isabella, tennis og bøger om 2. verdenskrig.