Hvad betyder det egentlig at være bæredygtig inden for tøjforbrug? Og er der fordele i det? Mie Blond Nielsen, som underviser i syning ved FOF Aarhus, mener, at bæredygtighed kan gavne os selv – hvis vi er klar på at tænke i lidt andre baner.
Af Line Gregers Bøje Thomsen
Foto af Jørgen Diswal
Den efterhånden rutinerede genbrugsshopper Mie har været optaget af at sy og tilpasse sit eget tøj helt tilbage fra folkeskolen. Når Mie træder ind i en genbrugsbutik, går hendes kreativitet straks i gang, og hun vil til enhver tid vælge genbrugstøjet. Samtidig kan hun sagtens forstå, at folk kan være skeptiske. På Mies kursus ”Lær at sy” kan hun heller ikke helt lade være med at snige et par bæredygtige råd ind. "Det, jeg synes, er fedt ved bæredygtighed, er, når folk finder ud af, hvor let det egentlig er,” fortæller Mie.
Mie opfordrer først og fremmest til at gå i genbrugsbutikker – både fordi det er bæredygtigt, men også fordi det gør pengepungen glad. ”Jeg tror, nogle er blevet så trætte af ordet "bæredygtighed", men hvis du siger: "vær sparsommelig", så tænker folk "uh, penge, det vil jeg da gerne spare",” fortæller Mie. Her råder hun til, at man går efter de større størrelser tøj: ”Den store tøjsektion er jo guld! Du får så meget stof, som du ’bare’ kan tilpasse til din størrelse”. Derudover ser Mie også genbrug som en slags gave, da meget af arbejdet faktisk allerede er gjort, og dét burde man bestemt udnytte. ”Der er ikke nogen skam i at springe over, hvor gærdet er lavest. Man kan da lige så godt være sin egen bedste ven og hjælpe sig selv,” fortæller hun.
Har du tøj, der trænger til en reparation? I stedet for at smide det ud opfordrer Mie til, at man finder symaskinen, eller blot en nål, frem. Hun fortæller: ”Det behøver heller ikke være så perfekt. Det er egentlig bare med at få noget til at hænge sammen.” Det kan også være, du har noget tøj liggende, som ikke helt sidder, som du vil have det til? Så sy det til, så det passer til dig. Hertil siger Mie: ”Jeg tror, det er noget af det vigtigste, vi kan gøre for os selv – at tilpasse tøjet, så det passer os selv frem for at tro, at vi skal ændre os til det tøj, der er ude i butikkerne."
Mie anbefaler også, at vi låner tøj af hinanden, så vi kan spare shoppeturen og måske de forhastede og uønskede køb. ”Vi har bare vildt meget guld i gemmerne, og det er ret tit, at der er én, der har noget, man lige kan låne,” siger Mie. Måske vil du gerne i gang med at sy, men mangler stof? Her råder Mie også til, at du bruger din omgangskreds. ”Spørg dit netværk! De har alle sammen noget. På den måde synes jeg, vi skal bruge hinanden mere,” slutter hun af.
Har du fået mod på at lære at sy? Se alle sykurser og kom med!