Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Hvis du besøger Peter og Stinna Markers digitale platforme, er der ingen tvivl om, at både far og datter er vilde med mad. Mad fra alverdens nationaliteter, mad der blander verdens køkkener og klassiske og velkendte retter med et lille tvist. I deres køkken er der fx en klassisk persisk gryderet med tilhørende kaneldip og dertil indiske pandekager på menuen. Se opskriften
Af Mathilde Fugl
Stinna Guldmann Marker deler dagligt billeder på sin Instagram-profil, der får mundvandet til at løbe og som ofte er efterfulgt af en opskrift på www.Stinna.dk. Domænet købte faren, da Stinna var 10 år gammel, uden at nogen af dem på daværende tidspunkt vidste, hvad det skulle bruges til. Det kom der dog en anledning til, da Stinna som 13-14-årig blev vegetar og begyndte at eksperimentere i det vegetariske køkken. ”Det handlede om at prøve at lave noget, som var lækkert og vegetarisk. Og jeg har jo prøvet alt muligt, hvor det gik galt – altså fuldstændig galt – men også meget godt, synes jeg”. I starten delte hun retterne og billederne heraf med familie og venner på Facebook, men efterspørgslen blev pludselig stor, og så blev der brug for at finde domænet frem fra gemmerne, så flere kunne få glæde af Stinnas køkkenkreationer. Bloggen fik temaet vegetarisk mad, der senere blev ledsaget af Instagram-profilen, hvor der i dag er mere end 29.700 madglade følgere, der kigger med.
Både far og datter nyder at dele og formidle opskrifter og madbilleder, men det har også særligt stor betydning for dem at lave mad sammen med andre. Peter Marker har siden 2001 gået til ét bestemt madkursus ved FOF Aarhus. Ikke én eneste gang har han, de seneste 19 år, misset Kokkens bedste opskrifter ved underviser Jonna Hald, og det er der en helt bestemt grund til. Det er ganske enkelt ”god gæstemad”, forklarer Peter, der siden begyndelsen har været stærkt interesseret og engageret i madlavningen såvel som i anretningen af maden til kurset i H.H. Seedorff Stræde. ”For det er rigtig sjovt”, fortæller han. Peters interesse for fotografering og madlavning blev på kurset ved FOF Aarhus rørt sammen, hvilket resulterede i hjemmesiden www.madforsjov.dk, hvor han løbende deler billeder og opskrifter fra kurset. Det var der, ligesom med datterens blog, også en stor efterspørgsel på.
Madlavningskurser åbner også muligheder for at lære noget nyt og stifte bekendtskab med nye retter, hvilket både far og datter er begejstret for. Så da Stinna i foråret fandt det persiske madkursus, var hun ikke i tvivl om, hvem hun skulle have med. For det persiske køkken kendte ingen af dem til, og oplevelsen med endnu et FOF-kursus – kombineret med et uudforsket madunivers – var virkelig god, fortæller de. For Stinna handler et madlavningskursus om at lære noget og blive inspireret til at lave mere varieret mad derhjemme, hvilket må siges at lykkedes for både far og datter. For når der til fødselsdage og andre familiesammenkomster skal mad på bordet, finder de ofte Kokkens bedste opskrifter frem og tester dem for familien. Ligeledes inspirerede det persiske madkursus dem til at udforske lige præcis dette køkken nærmere derhjemme, fortæller Stinna: ”Vi tog efterfølgende en dag derhjemme, hvor vi lavede persisk mad, og jeg fik lov til at dele en af opskrifterne fra madkurset. Det var dippen, den herligste dip”. Deres persiske maddag endte ud i et miks bestående af en persisk aubergineret og dip kombineret med nogle indiske pandekager, hvortil Stinna tilføjer: ”Vi snakkede efterfølgende om, at det var en helt vild hyggelig måde at lære at lave mad på og egentlig også meget rolig”.
Hvad er det, mad og madlavning kan? Som snakken går, bliver det klart, at madlavning og madlavningskurser kan samle folk, krydse landegrænser, skabe fællesskaber, nærvær og ikke mindst en fælles interesse mellem generationer. At være sammen som familie og lave noget sammen er for Stinna og Peter ofte forbundet med en tur i Bazar Vest, indkøb af eksotiske krydderurter og grøntsager og en tur i køkkenet med gryder og pander, kniv og gaffel. Ingen af dem mindes, hvornår de sidst har set hinanden uden at være i køkkenet. De kalder deres familiedage for temadage; en hel lørdag, hvor de forinden har udvalgt et tema, som bestemmer, hvad der i sidste ende kommer på bordet. Sommetider er Peters mor, Stinnas farmor, også med i køkkenet, og hun kommer med masser af gode tips som den vaskeægte mad- og bagenørd, hun er. Interessen for mad og fællesskabet herom er med andre ord noget, der trækker tråde gennem flere generationer i familien, hvortil Peter fint afslutter snakken med ordene ”det er en familiesvaghed”.