Skip to content
Nagieb Khaja | FOF Aarhus | Foredrag

Anmeldelse

Foredrag med Nagieb Khaja

Afghanistan er gledet i baggrunden på grund af andre tragedier, men er sandheden ikke bare den, at Afghanistan altid har været en tragedie, og at vores engagement var dømt til at gå galt?

Af FOF-anmelder Magnus Jørgensen, cand. mag i historie

 

Et andet Afghanistan

Journalisten Nagieb Khaja er på mange måder en kompetent herre. Han er afghaner, taler persisk, har rejst i de krigshærgede provinser, og har såvel også besøgt Taleban-land. Han har lavet dokumentarer, skrevet nyhedshistorier og nogle gange bøger om emnet, så der er ingen tvivl om, at han ved, hvad det er, han taler om. Det som ”startede” hans interesse, er ikke kun hans baggrund, men at han dels fandt dækningen af krigen for ensidig og at han – nårh ja - som journalist er den fjerde statsmagt. Det betyder, at det er mediernes opgave at holde magthaverne ansvarlige for deres beslutninger. Han påpegede, at han ikke havde noget imod, at man sendte mennesker i krig, men at det skal ske på et ordentligt grundlag. Og der var én historie, som politikerne ikke fortalte!

 

Taleban mennesket!

Hvad skal der til for at skabe et ordentligt grundlag? Jooo, vores foredragsholder Nagieb fik godt nok en sæk over hovedet og mente, at den bedste måde at opnå dette på var at opsøge Taleban. Her fik han indblik i, hvorledes krigerne fra forskellige lag af samfundet opfattede invasionsstyrkerne og den afghanske regering som ”VI” indsatte. Inden da havde der været ro, men det ændrede sig pludseligt, for hans tese var: ”Taleban ville komme tilbage.”

 

Hans tese gav så meget mening. For dét, han fortalte og dét, han opdagede ved at gå til Taleban-land (udover at blive bortført) var så rystende, at ingen vestlig regering ville have overlevet folkemængdens vrede, hvis de var blevet snuppet i den massive korruption. Afghanistans politi, myndighederne og regeringsfolkene var dybt korrupte. Politiet var en mafialignende bande, som bestod af narkomaner. Regeringen var mere optaget af at rage til sig fremfor at tjene folket. De unge ude i landet så ikke noget perspektiv i at være loyale overfor staten. Og det værste ved det hele var, at samtlige efterretningstjenester i vesten godt vidste, at den var gal. Derfor gik mange med i talebanbevægelsen fordi det et valg mellem pest eller kolera: ”Og de valgte ikke deres regering, for der var ikke nogen motivation til at vælge landets regering.”

 

Opsamling

På mange måder er Taleban-mennesket, åndelige ledere, og bevægelsen en forunderlig størrelse. For allerede nu, under overfladen, lurer konflikten i bevægelsen mellem moderate og konservative. Jeg tror ikke, at jeg kan opremse al den dokumentation og viden, som osede ud af Nagieb i denne anmeldelse. Dog behøver tragedien måske ikke at være så stor for Taleban vil gerne være venner med omverdenen modsat Islamisk stat. Om det sker må tiden vise. I hvert fald gjorde Nagieb sit bedste for at fortælle vestlige mennesker, hvorfor det gik galt. På den baggrund giver jeg oplægget en masse ros og anbefalinger.

 

 

Foredrag: Krigen i Afghanistan v/ Nagieb Khaja
Tid: onsdag d. 30. marts 2022, kl. 19
Sted: Dokk1, Aarhus 
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1

 

 

Billede af FOF Aarhus anmelder Magnus Jørgensen

Om foredragets anmelder

Jeg hedder Magnus Jørgensen. Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg gerne vil være med til at formidle viden om alt fra politik til historie. Jeg er en formidler med et stort F! Jeg har tidligere studeret historie, så i min fritid læser jeg mange bøger om fortiden, nutiden og såvel om samtiden. Jeg følger med i verdens brændpunkter og søger forklaringer på verdens kompleksiteter. Jeg holder også af at gå til foredrag, og jeg har desuden selv været ansat som foredragsholder fra tid til anden.

Publikum | FOF Aarhus | Foredrag

Foredrag

Nysgerrig på mere?

Er du samfundsorienteret og politisk interesseret, så gå på opdagelse og find dit næste foredrag.