Anmeldelse
Foredrag med Gry Jexen
Af Marie Bisgaard, medlemskonsulent
Hvem er alle de g(l)emte kvinder i danmarkshistorien, og hvorfor kender vi dem ikke? Det var spørgsmålene, der var på dagsordenen til aftenens foredrag med historiker Gry Jexen, der har skrevet bogen Kvinde kend din historie og som står bag podcasten og Instagramprofilen med samme navn.
Salen var fyldt med kvinder (og enkelte mænd), så interessen for at få dem frem i lyset lader til at være der.
Jexens egen interesse for emnet opstod, da hun arbejdede på et projekt, der handlede om livet i Danmark for 100 år siden. Her faldt hun over en masse succesfulde kvinder, hun aldrig havde hørt om på sit studie.
Det fik hende til at spørge sig selv: ”Hvorfor mangler halvdelen af vores historie? Og hvorfor har jeg aldrig tænkt over det?”
Herefter har Jexens mission været at fremhæve alle de seje kvinder, der ikke har fået opmærksomhed i vores samfund, hvor det er mændene, der har ført pennen, da historien skulle skrives.
Et af argumenterne for de manglende kvinder, Jexen har mødt, er klassikeren: ”Kvinderne kom først ud på arbejdsmarkedet i 60’erne”, og før det gik de ”bare” hjemme. Det er dog en påstand, Jexen gerne vil ruske op i. Kvinder har altid arbejdet – på gården, på fabrikken, i hjemmet og mange andre steder.
Jexen havde i aftenens anledning taget et lille udvalg af kvindeportrætter med. Hun fortalte humoristisk og hjerteligt om blandt andet forfatteren Karin Michaëlis, forbundskvinden Olivia Nielsen og om Dronning Sophie af Mecklenburg, der med sin selvoptjente formue hjalp sin søn Christian 4. med at finansiere opførelsen af eksempelvis Rundetårn – hvilket med Jexens ord derfor kan kaldes ”Danmarks dyreste forældrekøb”. Og netop historien om Rundetårn kan vi ifølge Jexen lære noget af, hvis vi skal have kvinderne på landkortet. Alle ved, at Christian 4. står bag Rundetårn, fordi det bliver påpeget, hver gang vi går forbi.
Jexen har nu taget det til sig, når hun eksempelvis køber kammerjunker til koldskålen sammen med sin søn. Her siger hun nu: ”Se, det er Karen Volf, hun stod bag Danmarks første kagefabrik.”
Det er et trick, vi alle kan bruge til at huske, og som jeg i hvert fald vil tage til mig.
Foredrag: Kvinde kend din historie v/ Gry Jexen
Tid: torsdag d. 28. april 2022, kl. 19
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1
Hej! Jeg hedder Marie, og jeg arbejder som medlemskonsulent og korrekturlæser.
Jeg er med i FOF Aarhus' anmelderkorps, fordi jeg elsker at gå på jagt efter nye ahaoplevelser og gerne vil inspirere andre til at gøre det samme. Derudover bruger jeg min fritid på at læse bøger, gå ture, tegne, se nyheder eller hygge med venner og familie.