Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Giver det mening at deltage i et fødselsforberedende kursus som partner? Og hvad får man ud af sådan et kursus i FOF Aarhus? For Tais Nøhr og Emil Brix Hiltmar betød kurset, at de gik ind på fødestuen med større ro i maven og overskud til at trække vejret.
Af Kathrine Terman Hiltmar
Foto: Ministudiet
”Som partner blev jeg positivt overrasket over, at FOF Aarhus’ undervisere rent faktisk havde nogle konkrete råd til os fødselspartnere,” fortæller Tais Nøhr, der deltog i et ve-træningskursus i FOF Aarhus, inden han skulle være far.
Tais havde brug for at vide, hvad han konkret skulle gøre i fødselssituationen - og det havde han ikke oplevet at få, før han kom på kursus i FOF:
”Jeg er helt indforstået med, at det er min partner, der står med det hårde arbejde. Jeg behøver ikke roses for at være hendes support. Jeg vil bare gerne vide, hvad jeg skal gøre,” fortæller Tais.
Konkrete råd og praktisk vejledning
I FOF Aarhus fik Tais som noget nyt helt konkret vejledning i, hvordan han kunne hjælpe sin partner bedst muligt gennem fødslen:
”På kurset fik vi meget detaljerede beskrivelser af et fødselsforløb, og det viste sig at være afgørende for, at jeg havde et klart overblik over hele processen, da fødslen endelig gik i gang. Det gav mig også grundlag for en god dialog med vores jordemoder undervejs,” fortæller Tais og tilføjer:
”Der var virkelig meget value for money. På trods af, at kurset kun tog nogle timer, så fik vi en grundig introduktion til alle fødselsfaserne, og vi fik prøvet kræfter med både fødestillinger og smertelindrende massage. Det var virkelig dejligt med noget helt lavpraktisk vejledning”.
En aktiv medspiller under fødslen
En anden nybagt far, der har deltaget i et ve-træningskursus i FOF Aarhus, er Emil Brix Hiltmar. Han deler oplevelsen af at blive inkluderet som partner.
”Halvdelen af deltagerne var jo partnere i en eller anden forstand, og det var tydeligt, at vi alle var vigtige,” slår Emil fast.
Emil endte med at være godt tilfreds med det, han lærte på kurset, og han fandt tryghed i sin viden, da baby meldte sin ankomst.
”Især vejrtrækningsøvelserne viste sig at være brugbare. Jeg kunne hjælpe min partner gennem veerne, når hun glemte sin vejrtrækning. Jeg brugte dem faktisk også til mig selv, for det var ret intenst at være med til en fødsel,” fortæller han.
En rygsæk fuld af værktøjer
Emil var særligt begejstret for, at han og sin partner lærte en række forskellige teknikker og redskaber på kurset:
”Det kan godt være, vi ikke fik brugt alle fødestillinger og massageteknikker til selve fødslen, men efterfølgende kunne jeg så bruge massagen til at lindre nogle af de spændinger, min partner fik i lænden ved amning,” fortæller Emil.
Det at føle sig godt forberedt til rollen som fødselshjælper er ikke en selvfølge, men med konkrete råd og god vejledning kan man gå ind på fødestuen med ro i maven og overskud til at trække vejret. Sådan oplevede både Emil og Tais det i hvert fald efter at have deltaget i et kursus hos FOF Aarhus.
Er du også interesseret i fødselsforberedelse? Se alle vores hold i fødselsforberedelse - både lange/korte forløb, med/uden partner, og find det hold, der passer til dig og en eventuel partner.