Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af Isolde Hornung-Nissen
Foto: Jørgen Diswal
Hvad vil det sige at være sund i dag? Sundhed er et bredt begreb, der i dag rummer flere dele, hvori én del er den mentale sundhed, der også dyrkes og fremmes i FOF Aarhus og de mange fællesskaber.
På en nedlagt skole, syd for Aarhus, finder et helt unikt fællesskab sammen nogle gange om ugen. Det er et fællesskab, der får to af skolens slidte lokaler til at skinne og summe af liv. Et fællesskab, hvor de er afhængige af, at man hjælper hinanden. Et fællesskab, der drives af lysten til at skabe. Og et fællesskab med vidt forskellige kvinder, der deler samme interesse. Et vævefællesskab.
Lokalet skulle ikke være meget mindre, for vævene, både dem, der bliver kaldt ”små”, og de store, fylder godt. Rundt omkring pusles, trampes og arbejdes der, både foran, bagved og også under vævene. Men det lyse lokale med store vinduer, som lukker naturen ind, er perfekt til den kreative proces, mener Inger, der er en af kvinderne i vævefællesskabet. Hun har selv vævet i mange år, og begyndte på et hold hos FOF Aarhus, med en dygtig underviser, der både gav blod på tanden og kunne komme med nye kreative indspark og udfordringer. Nu har vævefællesskabet ikke nogen underviser tilknyttet, men det er det ikke blevet mindre populært af, da flere af kvinderne nikker genkendende til, at man ikke sådan lige smutter igen, når først man er kommet ind, hvilket ventelisten til fællesskabet også vidner om. ”Det er jo et livsfællesskab”, beretter en af kvinderne, da hun kommer frem fra under væven. Som en del af kvinderne også fortæller, fandt deres tidligere underviser ud af, at kvinderne jo ”godt kan selv”, og det kan de også i den grad – fordi, de har hinanden og er gode til at hjælpe på kryds og tværs. De er nemlig gode til at give plads til forskelligheder, til at prøve nye ting af, til at inspirere hinanden, og så er de alle gode til lidt af hvert, så ingen går i stå, men udvikler sig – og det er lidt af en gave, som Inger også udtaler. Og det har hun ret i.
At føle, at man hører til
Kvinderne har nemlig fat i det helt rigtige, for fællesskaber er vigtige og øger vores mentale sundhed. At være en del af sådan et fællesskab i dag, hvor man eksempelvis hjælper hinanden, er fælles om en interesse, eller blot er sammen, skal man ikke kimse af. Det at være aktiv, at føle man hører til noget og at have et formål i livet bidrager til den mentale sundhed. Den mentale sundhed kommer i mange former, situationer og størrelser, og vævefællesskabet er da også kun én af de studiekredse uden underviser, FOF Aarhus har og har haft igennem tiden. Her kan blandt andre nævnes en studiekreds af sy-glade kvinder, en studiekreds i maleri og et åbent kunstværksted. Helt særligt ved netop vævefællesskabet er også, at vævning ofte ikke kan lade sig gøre, når man er helt alene. Så hvis man ikke kan finde ud af at samarbejde, før man bliver en del af fællesskabet, så lærer man det i hvert fald her, fortæller kvinderne. I lokalet står der også flere fællesvæve, som kvinderne kan øve sig på eller bruge til at skabe noget sammen. Her fremtræder smukke mønstre på tæpper, duge og karklude i mange farver, der er blevet til ved fælles hjælp.
Det er ikke helt tilfældigt, at lignende fællesskaber dukker op hos FOF Aarhus og mange andre steder i samfundet. I en tid, hvor vi kan være meget alene med vores gøremål, søger mange mennesker et samvær med andre. Når der i de senere år er kommet mere og mere fokus på den mentale sundhed, er det fordi, forskere ved, at sundhedsbegrebet er bredt og må følge med tiden. I dag handler sundhed nemlig ikke kun om broccoli og boldspil, hvilket flere store aktører inden for emnet er bevidste om. For ét er, at vi selv ved det, men noget andet er, at forskere og eksperter sætter ord på det, og gør det til samfundsmæssige anbefalinger på linje med nøglehulsmærket eller kostpyramiden. I Danmark har Statens Institut for Folkesundhed taget den australske sundhedsfremmende indsats ”ABC” (Act-Belong-Commit) til sig, og gjort det til deres mål at mental sundhed bliver vægtet ligeså højt som fysisk sundhed. Den danske indsats bliver kaldt ”ABC for mental sundhed”.
Det er blandt andre seniorforsker Vibeke Koushede, der sammen med ABC-partnerskabet, er initiativtager for indsatsen i Danmark, og i hendes nyeste bog om emnet, citerer hun Verdenssundhedsorganisationen, WHO, og skriver:
Mental sundhed er en tilstand af trivsel, hvor individet kan udvikle sig og udfolde sine evner, kan håndtere belastninger, indgå i positive sociale relationer og bidrage til fællesskabet. Mental sundhed handler om at opleve at have det godt med sig selv og sit liv – og om at kunne fungere godt i dagligdagen i samspil med andre.1
Den mentale sundhed har derfor stor betydning for vores sociale relationer til andre, både på individ-, gruppe- og samfundsniveau. De positive sociale relationer, vi skaber til andre, er netop centralt i ABC. Her står B’et for ”belong”, hvilket referer til de fællesskaber, vi har med familie, venner, naboer, kolleger eller måske vores medkursister, som bidrager til vores identitet, og giver en følelse af at høre til. Tilhørsfølelse er altså et begreb, vi har kendt længe, og er derved ikke som sådan nyt. Men måske er begrebet endnu vigtigere at huske på i dag, hvor tilværelsen hurtigt kan blive ensom.
Mental sundhed kommer ikke alene
Nogle af kvinderne i vævefællesskabet er i gang med en 4-årig uddannelse ved Vævelauget, og selvom det blot er fire af kvinderne, så får alle tolv kvinder udbytte af undervisningen. ”Vi er alle under uddannelse”, smågriner Aase, og forklarer, at de fire kvinder er gode til at lære fra sig, og ofte kommer med nye, spændende teknikker og inspiration til fremtidige kreative projekter. Hun er derfor enig i, at de som sådan ikke savner en underviser, og skulle man nogle gange være den eneste, der er mødt op en dag, er det egentlig blot rart, for ”man skal ikke forstyrres, når man er ved at trende – der er jo nogle gange 1000 trende, og så er det træls at skulle tælle om og om igen!”. Heldigvis har kvinderne også et lokale ved siden af, hvor man kan tælle i fred og ro.
Det er forskelligt, hvordan kvinderne i vævefællesskabet er havnet der. Nogle af kvinderne hørte om fællesskabet gennem deres veninder, der allerede var med i det og var meget begejstrede for det. Marie var tilflytter fra Give, og opsøgte nye bekendtskaber i Aarhus, og faldt så over FOF-holdet. Hun søgte et socialt sted, hvor hun kunne møde nye mennesker, og hvor det var hyggeligt at være. ”Hvis man bare gik hjemme hele tiden… Det kunne jeg jo ligeså godt, men her får vi alle input, og når jeg kommer herind, så tænker jeg, at det holder hjernen i gang. Det er jo nærmest som terapi. Jeg tror også, det er derfor, at håndarbejde er blevet mere in.” Det er de andre kvinder enige i, da alle har en eller flere væve derhjemme, og en kvinde sågar også har en i kolonihaven, så der kan væves overalt. Alligevel foretrækker de at mødes, fordi det ikke kun er håndarbejdet, det kommer an på – det er også hyggen.
Maries betragtning er da også en del af ABC-indsatsens miniguide til mental sundhed, for håndarbejde er terapi. I miniguiden går anbefalingerne blandt andet på, at kreative aktiviteter sammen med andre er godt at kaste sig ud i, og det kan være alt lige fra at lave mad, danse eller male til at arrangere en fællesspisning, være frivillig i en sag eller hjælpe en nabo.
Faktisk er selve aktiviteten af mindre betydning – vigtigst er samværet og det at gøre noget aktivt.2 For samfundets mentale sundhed fremmes nemlig ikke ved, at vi er alene, men ved at vi sammen gør en fælles indsats for at sætte fokus på små ting, vi alle kan gøre i hverdagen. En idé fra miniguiden er at prøve at smile eller sige hej til de folk, du møder på din vej, næste gang du er ude at gå. Du får sandsynligvis et smil eller et hej tilbage, og det er en god begyndelse til at kunne fremme den mentale sundhed – både for dig og for andre.
Kvinderne kommer også ind på, hvordan deres vævefællesskab gavner andre end blot dem selv, da de taler om alle de vævede produkter, de har fået lavet over årene: ”Ja, det skal jo afsættes, så vores familier ved godt, hvad de kan forvente i jule- eller fødselsdagsgaver, men de kan jo også godt lide at få hjemmelavede ting”, fortæller de med et smil.
1: Koushede, V. Mental sundhed til alle – ABC i teori og praksis. 2018:15. 2: Koushede, V. For mental sundhed – et nyt perspektiv. 2015:50.