Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.

Permahave, FN's verdensmål og grøn madlavning hos FOF Aarhus

New year - green me

New year - green me

Med de seneste årtiers øgede fokus på bæredygtighed er det kun naturligt, at aktiviteter i FOF Aarhus afspejler tiden. Derfor finder du også mange ”grønne” kurser, foredrag og ture, som du kan deltage i, hvor det bæredygtige tema vil være i fokus.

Af Isolde Hornung-Nissen
Foto af Jørgen Diswa
l

Bæredygtighed kan være forklædt som mange ting, og begrebet rummer da også mange definitioner. Dog har begrebet undergået en udvikling fra at være et meget snævert begreb for over 30 år siden, til i dag at rumme en bredere opfattelse med mange aspekter. Et eksempel på en definition er FN’s Verdensmål, som taler om, at vi ikke bruger flere ressourcer, end vi har, så vi ikke bringer fremtidige generationers muligheder for at opfylde deres behov i fare. Men hvad betyder det, hvordan lever du bæredygtigt, og hvordan kan FOF inspirere dig?

Sammen i det
På ét område i FOF kan der hverken tales om en trend eller en tendens, som er et resultat af tiden. Det er noget, der altid har været kernen i FOF, nemlig det, der i dag betegnes som den sociale bæredygtighed. I begrebet ligger den menneskelige kontakt, mødet mellem individer, samtalerne i klasselokalet, den fælles oplevelse i foredragssalen, nærværet og tilstedeværelsen. Den sociale, eller den menneskelige, bæredygtighed er en forudsætning for den grønne omstilling, da vi ikke føler det samme ansvar alene, som vi gør sammen. I FOF danner fællesskabet grobund for udvikling, fx når vi til foredrag på Naturhistorisk Museum bliver klogere på ulve og biodiversitet, når vi synger højskolesange sammen, når vi får fælles oplevelser på ture, når vi lærer nye sprog, der bygger bro og meget mere.

Den kreative omstilling
I FOF kigger vi på, hvilke ressourcer vi har, og hvordan vi kan få dem brugt. Kigger du rundt på hjemmesiden, vil du kunne finde mange kreative kurser, der bestemt ikke fandtes for bare ti år siden. Disse kurser er alle et forsøg på at inspirere til at mindske overforbruget ved at reparere og/eller optimere tøj, møbler og andre brugsgenstande. Har du fx en skjorte eller kjole liggende, som er for fin til at blive smidt ud, men som bare sidder forkert? Så er sy-underviser Mie Blonds bedste råd at lære at lave tøjet om, så det passer til dig. Vi skal væk fra ’brug-og-smid-væk-kulturen’, og det skal blive in at købe produkter, der er ’anti-trendy’, altså som ikke går af mode. På flere af vores håndarbejdskurser er fokus netop her, hvad enten det er Sy med genbrug, trenden Visible mending (’synlig reparation’) eller Møbelpolstring.

Nye vaner i køkkenet
Har du et ønske om en mere bæredygtig livsform, så er det en god idé at kigge på de råvarer og den mad, du spiser. Men forbruget er komplekst, for det rummer både produktionsmåde, jorddyrkning, dyreavl, skovbeskyttelse, vandforbrug, opbevaring, transport, forarbejdning, emballageproduktion og meget mere. Et håndgribeligt sted at starte er at skære ned på kødindtaget og gøre dine retter mere grønne. I FOF finder du flere og flere grønne kurser, der giver inspiration til de kødfrie middage i stuerne. Vil vi de gamle vaner til livs, ligger der også en fantastisk guldgrube i den næste generations opfattelse af madkultur. Derfor inviterer vi også børnene med i køkkenet, bl.a. på De Grønne Spirer, hvor mad-modet skal dyrkes og nysgerrigheden vækkes. For det er vaner, som holdes fast i, der er den grønne omstillings værste fjende, men heldigvis kan vanerne udfordres på vores mange grønne madlavningskurser. Overvej om Grøntsagsglæde, Kombucha eller Plante- og klimamad kunne være noget for dig, eller lad dig inspirere af det autentiske verdenskøkken, som spås af trendforsker som noget, der er på vej. Se alle madkurser eller bliv inspireret til food prepping på FOF Inspiration.

Tilbage til naturen
Trenden ’urban gardening’ dukkede op for år tilbage som et forsøg på at få naturen tænkt ind i den moderne forbrugers livsstil og på at dyrke det urbane miljø, ikke mindst. Kan denne trend være løsningen i en verden, hvor vi i højere og højere grad søger mod byerne? Den er i hvert fald velkommen verden over, mener trendforsker Pernille Kirstine Møller. De urbane naturløsningers innovative tanker kan overføres til hele den bæredygtige bevægelse ved at skabe en natur-bevidsthed. For det at kunne dyrke noget, se noget gro, og samtidig have et fællesskab omkring det, kan noget, og det giver os samtidig en forståelse for naturens gang, muligheder og kraft, som kun vil være sundt at vende tilbage til.
Du får rig mulighed for at få jord under neglene eller komme tættere på naturen i FOF. Lær at udnytte naturens spisekammer på sanketure, dyk ned i Permakulturen eller tegn din have, så naturen og dyrene trives. Naturen venter kun på dig, så kommer du med? Find dit kursus eller din tur her på hjemmesiden.

Hvordan kommer du fra tanke til handling?
Er du blevet forpustet? Det forstår vi godt. Bæredygtighed er et indviklet begreb med mange facetter. Hvad skal du gå i gang med først? Hvordan kan du prioritere, og hvad kan du undvære?
Der findes ikke ét endegyldigt eller rigtigt svar. Bæredygtighed må betragtes som en helhed, hvor alle dele bidrager, om det er at nedsætte forbrugshastigheden, udnytte ressourcerne eller gennemse vaner, så er vi godt på vej – sammen i FOF Aarhus.

Kilder:
www.verdensmaalene.dk/sites/default/files/hvad_er_baredygtighed_dac.pdf
www.fof.dk/da/aarhus/fof-inspiration/det-kreative-hjoerne/artikler-om-kreativitet/vaelg-baeredygtighed-for-din-egen-skyld
tidogtendenser.dk/livsstil/anti-trend-og-baeredygtig-livsstil/
Louise Byg Kongsholm, trendforsker ved Pej-gruppen: www.tidogtendenser.dk/foedevarer/3-megatrends-inden-for-foedevarer/
www.tidogtendenser.dk/livsstil/natur-i-byen/

Sunde ingredienser til ayurvedisk og vegetar mad. Kursus ved FOF Aarhus.

mad og øl

Grøn madlavning

Kom med på et af vores mange kurser i grøn mad. Pift din madlavning op med masser af smag!