Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af Didde Hauch
I de seneste 30 år har den velbjærgede overklasse klumpet sig sammen i storbyerne og fortrængt arbejderne til provinsen, så vi nu har både et socialt og geografisk skel. Uligheden er øget markant, og den skandinaviske samfundsmodel med det unikke velfærdssystem er under pres. Med eksempler fra forskellige bydele i Danmark med hver deres sociale skel tegnes et billede af de forskellige geografiske, økonomiske og holdningsmæssige forskelle, der præger landet. Lars Olsens holdninger er klare og veldokumenterede, og han nøjes ikke med at analysere, hvad der er gået galt, men peger også på løsningsmuligheder – i samspil med et debatlystens publikum.
Flere faktorer har bidraget til den skæve udvikling, hvis du spørger Lars Olsen. Flere årtiers sociale omfordeling er rullet tilbage, og der hersker stor utryghed i det brede lag. Det nye klassesamfund har en betydelig gruppe, der står på kanten af eller uden for arbejdsmarkedet, faktisk ca. 20 pct. Politiske beslutninger om skattereformer til fordel for overklassen og omfattende ændringer/forringelser af dagpenge, efterløn, førtidspension og andre sociale ydelser har svækket velfærdssamfundet.
Overklassen og den højere middelklasse har lukket sig om sig selv. De lever i de samme områder, gifter sig med hinanden og har råd til at sende deres børn i gode skoler. Blandt dem finder vi meningsdannere og beslutningstagere i Københavnsområdet, og det er betænkeligt, at de ved meget lidt om, hvordan ”de andre” lever. Det er da også derfor – lyder buddet på en forklaring fra Lars Olson – at der ingen tegn er på at udviklingen bremses.
Lars Olsen nøjes ikke blot med at komme med en mulig forklaring; han fremlægger heldigvis også nogle løsningsforslag. Velfærden skal løftes, og de enorme lønforskelle udjævnes. De svage skal understøttes med passende uddannelse og et mere fleksibelt arbejdsmarked. Erhvervsvirksomheder og uddannelsesinstitutioner skal udbredes til hele landet. Endelig skal hele det sociale spektrum være repræsenteret i storbyer og skoler. Hvis ikke det lykkes, frygter Lars Olsen – bakket op af det veloplagte publikum - at landet bliver socialt og politisk destabiliseret.
Foredraget er relevant for alle med interesse for samfundsforhold. Det bidrager på bedste vis til at belyse udviklingen, og de faktorer, der påvirker den. Om velfærdsstaten vinder over den liberale samfundsmodel er usikkert, men måske kan foredrag som dette give et lille bidrag til, at politikerne begynder at prioritere velfærd og tryghed.
Foredrag: Klassesamfundet 2.0 v/ Lars Olsen
Tid: torsdag d. 10. marts 2022, kl. 19
Sted: Solsalen, Aarhus
Arrangør: FOF Aarhus
Til dagligt arbejder jeg ved Dansk Center for Mindfulness, mens jeg i min fritid konkurrerer i styrkeløft og træner nogle seje u13 drenge i fodbold. Jeg er anmelder hos FOF Aarhus på grund af min umættelige nysgerrighed, og fordi jeg tror på, at man altid kan blive klogere.