Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Hvis du er vild med varme krydderier og spændende smage, så skal du prøve den traditionelle samosa! Det er den perfekte kombination af fyldige mættende grøntsager pakket ind i en sprød friturestegt dej. Den lille snack smager skønt både direkte fra gryden og i madpakken dagen efter. Samosaen er meget kendt i Indien og spises verden over, du kan servere dine samosaer med koriander, mint chutney og tamarind chutney.
Opskriften er udviklet af madunderviser Ankita Gupta, som har undervist i indisk madlavning.
Opskriftdetaljer
Opskriften er vegetarisk - men du kan sagtens tilføje stegt kylling eller hakket oksekød, hvis du savner det i retten. Er tiden knap eller overskuddet småt, så kan du bare bruge færdigkøbt filodej fra supermarkedet. Samosaerne kan også laves veganske ved at bruge olie i dejen i stedet for smør. Opskriften er også perfekt til dig, der leder efter et laktosefrit alternativ til den lille sult, da den kan laves helt uden brug af mælkeprodukter. Du kan også prøve at bruge nogle af de grøntsager du allerede har i køleskabet som gulerødder eller søde kartofler, og på den måde spare lidt penge. Det er altid en mulighed at skippe krydderier, hvis du f.eks. ikke er vild med koriander, og du kan evt. bruge en smule citron i stedet for tørret mangopulver, hvis det er svært at finde i butikkerne.
Ingredienser
Dej
2 kop (250 g) mel
¼ tsk. kommenfrø
¼ (60 ml) olie eller klaret smør
1 tsk. salt
¼ kop vand
Fyld
5 mellemstore kartofler
2 tsk. olie
1 tsk. spidskommenfrø
1 tsk. sennepsfrø
1 fintsnittet mellemstort løg
1 tsk. fintsnittet ingefær
1 tsk. fintsnittet hvidløg
1 grøn chili, fintsnittet
¼ kop ærter
½ tsk. gurkemejepulver
½ korianderpulver
¼ rød chilipulver (valgfrit)
½ tsk. tørret mangopulver
Salt efter smag
4 tsk. frisk koriander, fint hakket
Sådan gør du
Dej
1. I en skål blandes alle ingredienser på nær vand
2. Ælt dejen sammen mens du tilsætter vandet lidt ad gangen
3. Hæld lidt olie over dejen og lad den hvile i 30 min.
Fyld
1. Put olie i en pande.
2. Når olien er varm, tilsæt spidskommenfrø og sennepsfrø.
3. Tilsæt løg og steg til gyldenbrun.
4. Tilsæt ingefær og hvidløg.
5. Tilsæt ærter og grøn chili.
6. Tilsæt gurkemeje, korianderpulver, salt og rød chilipulver.
7. Tilsæt kogte og mosede kartofler.
8. Tilsæt tørret mangopulver.
9. Rør sammen og lad det simre i nogle minutter.
10. Tilsæt hakket frisk koriander.
Samle samosaerne
1. Ælt dejen igennem igen og del den i 6 portioner. Rul dem til små runde boller.
2. Tag en kagerulle med lidt olie på og rul en kugle ud i en oval form.
3. Skær ud i to dele fra midten af dejen og kom lidt vand på enderne, for herefter at samle enderne for at lave en kegleform.
4. Fyld med grøntsagsfyldet og saml enderne med lidt vand. De skal være helt tætte, så fyldet ikke falder ud.
Stege samosaer
1. Opvarm olie i en pande – på mediumvarme.
2. Dump samosaerne ned uden at røre hinanden til at begynde med.
3. Når dejen virker fast og er gyldenbrun, så tag dem op og læg dem på køkkenrullepapir.
Velbekomme!
Har du lyst til at prøve andre vegetariske/veganske opskrifter?