Yogaen er kommet for at blive, og den danske befolkning er vilde med det indiske træningssystem, som styrker både krop og sind - og det er ikke kun kvinderne, der efterspørger yogaundervisning. Mændene er også hoppet med på den populære bølge.
Af Kirstine Petersen
Foto: Jørgen Diswal
Mænds interesse for yoga er som aldrig før – men der skal nogle særlige rammer til for at få mændene til at holde ved. Yogaunderviser Celia Mikkelsen har tidligere haft erfaring med at have mænd på et yogahold, som er tilbudt både mænd og kvinder – og det har ikke været en succes. ”Jeg har højest haft to mænd på et blandet hold, og de skal virkelig være entusiastiske for at holde ved en hel sæson,” fortæller Celia, som er yogaunderviser på FOF Aarhus’ mande-yogahold.
Men er yoga virkelig noget for mænd? Ja, lyder det fra Celia Mikkelsen, som underviser på holdet Iyengar yoga for mænd. Det rene mandehold har været en stor succes. Hvorfor det er tilfældet, tør Celia ikke udtale sig om. ”Jeg ved bare, at det her fungerer, og at der er et eller andet, der gør, at de har lyst til at deltage,” siger Celia, som blandt andet tilskriver yogaformen Iyengar yoga en del af æren for successen. ”Iyengar yogaen er meget tiltrækkende for mænd, da den er meget teknisk i forhold til bevægelserne i kroppen, og deltagerne får nogle gennemgående teknikker til at lave øvelserne. Det er meget konkret, og det tror jeg især, mænd godt kan lide.” Derudover mener Celia, at mænd med alderen også får et andet syn på deres krop. ”Mændene på holdet er fra omkring 30 år og opefter - en alder hvor de måske begynder at tænke lidt i andre baner med hensyn til kroppen. Nogle har måske nogle skader eller småskavanker, som sætter grænser for bevægeligheden. Andre finder ud af, at de har brug for at stresse lidt af og kan mærke, at de gode stræk fjerner spændinger fra muskler og led. Træningen skal ikke kun være konkurrence og for at se godt ud - det skal også være for at stresse af,” forklarer Celia.
Selvom øvelserne er ens for de mænd og kvinder, som Celia underviser, så oplever hun alligevel en forskel. For særligt hendes mandlige kursister har et konkurrencegen, de har svært ved at slippe. ”Jeg skal være lidt påpasselig på mandeholdene, og jeg har efterhånden lært, at der er nogle ting, jeg ikke skal sige – det er meget morsomt,” fortæller Celia og fortsætter med et lille grin: ”Hvis jeg siger ’de af jer, der kan’, så gør de det alle sammen – også dem der ikke kan.” Derfor har Celia erfaret, at meget konkrete udmeldinger som ”gør det” og ”stræk dit knæ” virker bedre. For det er vigtigt, at stillingerne bliver udført korrekt. ”En person kan være stiv, men stillingen skal stadig laves rigtig,” siger Celia og fortæller, at Iyengar yogaformen er meget praktisk til netop det formål, da der indgår en brug af hjælpemidler såsom klodser, bælter, stole og puder, der tillader alle at lave de forskellige stræk uanset niveau og uden at gøre skade på sig selv. ”Ved at udføre stillingerne korrekt kommer man i kontakt med kroppen på en helt speciel måde, og man lærer at være til stede her og nu,” forklarer Celia.
Iyengar yoga for mænd har kørt i snart to år. En lille gruppe af mændene har været på holdet i fire til fem sæsoner, og deltagerne er meget disciplinerede. ”Der skal noget meget alvorligt til, før de ikke kommer til undervisningsgangene,” siger Celia med et smil. Når de mødes til træning, går snakken lystigt, der bliver grinet og stukket kærligt til hinanden – for man kan sagtens mandehørme til yoga. Celia Mikkelsen mindes blandt andet en sjov episode sidste jul. ”Der var en, som havde taget øl med, og så sad de ude i gangen på gulvet og drak juleøl efter yoga. Det var meget sjovt, synes jeg.”