Weekenden står for døren. Hverdagens tumult og hurtige tempo kan skiftes ud med ro og hygge. Lad dig inspirere af underviser hos FOF Aarhus, Line Eriksens, opskrifter på skagenslapper og almindelig rundstykker, og servér dem lune med en kop varm kaffe eller te.
Ingredienser
Kerneblanding
100 g femkorns-kerneblanding
125 g vand
½ tsk. salt
Dej
50 g gær
15 g sukker
15 g salt
65 g olie
1000 g Manitoba mel
500 g vand (ca. 35 grader lunt)
Pynt: Blå birkes, sesam, solsikkekerner.
Rundstykker kendetegnes ved at være sprøde udenpå og luftige indeni. Det er manglen på bl.a. æg og mælk i opskriften og den specielle måde at afbage på, der gør at rundstykkerne bliver sprøde og luftige.
Sådan gør du
- Start med at koge kerneblandingen ved middel varme, indtil vandet er fordampet (Dette gør kernerne bløde og rare at tygge på i de færdige rundstykker)
- Lav nu dejen. Start med at blande gær og vand. Vandet skal være 35 grader for at sætte godt gang i gæren
- Tilsæt sukker og salt (salten må ikke komme i direkte kontakt med gæren, da den kan dø af det)
- Tilsæt alt melet og rør lidt rundt
- Tilsæt olien (olien tilsættes efter melet, for at den ikke indkapsler gæren)
- Dejen æltes i ca. 10 min., indtil dejen har en jævn overflade
- Dejen deles i to lige store stykker og kernerne kommes i den ene del
- Dejene hviler i ca. 15 min.
- Ovnen tændes på 30 grader varmluft og 1,5 liter vand sættes til at koge i en gryde. Læg bagepapir på to bageplader. Hæld 1 dl. blå birkes op i en skål og lav en skål med en fugtig klud i
- Del hvert dejstykke i 16 stykker
- Tril stykkerne uden kerner runde og tryk dem først godt ned i kluden og derefter ned i de blå birkes. Sæt dem derefter på bagepladen
- Gør det samme med dejen med kernerne, men put her i stedet solsikkekerner i bunden og en blanding af blå birkes og sesam på toppen
- Hæld det kogende vand i en bradepande og sæt den i bunden af ovnen
- Sæt pladerne ind i ovnen og lad dem hæve i ca. 15 min. (vandet og varmen i ovnen får rundstykkerne til at hæve bedre og hurtigere)
- Tag pladerne ud og sæt ovnen op til 260 grader varmluft
- Imens koges vandet op igen
- Når ovnen er oppe på 260 grader varmluft sættes vandet ind igen på samme måde som før
- Den ene af pladerne sættes ind og ovnen skrues ned på 220 grader varmluft
- Rundstykkerne bages i 6 min. Vandet tages ud og rundstykkerne bages yderligere 3-5 min
- Rundstykkerne tages ud og sættes lige efter over på en rist, for at beholde sprødheden.
TIP! Hvis rundstykkerne skal fryses bages de 3 min. mindre og på dagen tør de op i 5 min. og bages i 6 min. ved 200 grader, så bliver de dejligt sprøde.