Weekenden står for døren. Hverdagens tumult og hurtige tempo kan skiftes ud med ro og hygge. Lad dig inspirere af tidligere underviser i FOF Aarhus, Line Eriksens, opskrifter på skagenslapper og almindelig rundstykker, og servér dem lune med en kop varm kaffe eller te.
Ingredienser
Kerneblanding
100 g femkorns-kerneblanding
125 g vand
½ tsk. salt
Dej
50 g gær
15 g sukker
15 g salt
65 g olie
1000 g Manitoba mel
500 g vand (ca. 35 grader lunt)
Pynt: Blå birkes, sesam, solsikkekerner.
Rundstykker kendetegnes ved at være sprøde udenpå og luftige indeni. Det er manglen på bl.a. æg og mælk i opskriften og den specielle måde at afbage på, der gør at rundstykkerne bliver sprøde og luftige.
Sådan gør du
- Start med at koge kerneblandingen ved middel varme, indtil vandet er fordampet (Dette gør kernerne bløde og rare at tygge på i de færdige rundstykker)
- Lav nu dejen. Start med at blande gær og vand. Vandet skal være 35 grader for at sætte godt gang i gæren
- Tilsæt sukker og salt (salten må ikke komme i direkte kontakt med gæren, da den kan dø af det)
- Tilsæt alt melet og rør lidt rundt
- Tilsæt olien (olien tilsættes efter melet, for at den ikke indkapsler gæren)
- Dejen æltes i ca. 10 min., indtil dejen har en jævn overflade
- Dejen deles i to lige store stykker og kernerne kommes i den ene del
- Dejene hviler i ca. 15 min.
- Ovnen tændes på 30 grader varmluft og 1,5 liter vand sættes til at koge i en gryde. Læg bagepapir på to bageplader. Hæld 1 dl. blå birkes op i en skål og lav en skål med en fugtig klud i
- Del hvert dejstykke i 16 stykker
- Tril stykkerne uden kerner runde og tryk dem først godt ned i kluden og derefter ned i de blå birkes. Sæt dem derefter på bagepladen
- Gør det samme med dejen med kernerne, men put her i stedet solsikkekerner i bunden og en blanding af blå birkes og sesam på toppen
- Hæld det kogende vand i en bradepande og sæt den i bunden af ovnen
- Sæt pladerne ind i ovnen og lad dem hæve i ca. 15 min. (vandet og varmen i ovnen får rundstykkerne til at hæve bedre og hurtigere)
- Tag pladerne ud og sæt ovnen op til 260 grader varmluft
- Imens koges vandet op igen
- Når ovnen er oppe på 260 grader varmluft sættes vandet ind igen på samme måde som før
- Den ene af pladerne sættes ind og ovnen skrues ned på 220 grader varmluft
- Rundstykkerne bages i 6 min. Vandet tages ud og rundstykkerne bages yderligere 3-5 min
- Rundstykkerne tages ud og sættes lige efter over på en rist, for at beholde sprødheden.
TIP! Hvis rundstykkerne skal fryses bages de 3 min. mindre og på dagen tør de op i 5 min. og bages i 6 min. ved 200 grader, så bliver de dejligt sprøde.