Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Michel Carlos Justiz Benavides er født og opvokset i Cubas hovedstad, Havana. Han kom til Danmark som 23-årig og har siden ikke set sig tilbage. Han bærer dog stadig den cubanske musikkultur i hjertet.
Af Anne Vrangbæk Kirk
Foto: Jørgen Diswal
I 2006 bragte kærligheden Michel hele vejen fra Cuba til Aarhus. Selvom han kom til Danmark, blev hans interesse for musik ikke mindre. Han begyndte derfor på det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus, hvor han i 2015 færdiggjorde en kandidatuddannelse. Han deler nu ud af sin musikglæde på forskellige aarhusianske musikskoler – ikke mindst hos FOF Aarhus, hvor han underviser i trommer. Michels store kærlighed til musik opstod på den musikalske ø Cuba, hvor han allerede i en ung alder opdagede musikken. ”Da jeg var 8 år, startede jeg med at spille musik i skolen, sådan lidt for sjov. Men da jeg var omkring 14 år startede jeg på en musikskole på Cuba, og jeg er ikke stoppet med at spille musik siden. Musik har hele tiden været i mit liv,” fortæller han.
Musik har en stor betydning på Cuba. Den afslappede cubanske kultur og det varme klima gør, at musikken fylder gadebilledet hele året rundt. ”Folk lever mere udenfor. Så musikken kommer også til at være mere udenfor, hvor folk spiller på gaden. Og alle øver hjemme. Hvis din nabo er trompetist, så kender du hele hans repertoire. Husene er ikke isoleret på samme måde som i Danmark, så du kan høre det. Og det er mega varmt, så folk åbner vinduerne,” beskriver Michel. Gaderne på Cuba fyldes ofte med rumba-, salsa- og mamborytmer, der giver en særlig stemning. Selv elsker Michel latinjazz, som han ofte komponerer melodier og sange ud fra.
Fra starten af Michels musikalske karriere var det trommer, der fangede hans interesse, og det er der en god grund til. Trommer er nemlig en stor del af musikkulturen på Cuba, hvor der blandt andet spilles på forskellige percussioninstrumenter som bongotrommer, congas og timbales. Måden hvorpå cubanere spiller på disse instrumenter, er kendt i hele verden. Særligt det rytmiske aspekt af trommespillet tiltaler Michel. ”Rytmer betyder meget for musik. Det giver en god stemning. I nogle tilfælde er folk måske nødt til at danse, og det er dejligt. Det er et sprog og en måde at kommunikere på. Man behøver ikke sige nogen ord.” Udover at få folk til at danse kan musik meget mere, ifølge Michel. ”Musik kan gøre alle mulige ting. Det er den største terapi, tror jeg. Musik er dejligt. Jeg vil anbefale det til alle. Det er svært at forklare med ord. Men måske er det, fordi man ikke behøver sætte ord på. Man skal bare spille, føle eller lytte.”
Selvom Michel er trommeunderviser hos FOF Aarhus, ser han det ikke som et arbejde. Det er i stedet en naturlig del af hans liv, og han kan faktisk ikke forestille sig at leve uden musik. Han er selv en dygtig musiker, men det er ifølge Michel ikke kun talent, der afgør, om man kan blive god trommespiller. Man kan også blive god ved at bruge tid på at øve sig. Selv bruger han så meget tid på musikken og trommespillet, som hans skema tillader. ”Hvis jeg har en time, så øver jeg i en time. Hvis jeg har hele dagen, så øver jeg hele dagen,” fortæller han og smiler. I undervisningen elsker han at dele ud af sin musikalske viden, men også at opleve, hvordan eleverne kan inspirere ham. ”Det bedste ved undervisning er, at jeg kan lære eleverne noget af det, jeg kan. Og dele ud af min viden. Derudover kan jeg også lære selv, når jeg underviser. Og det gør det meget spændende. Jeg elsker musik, så det kan ikke være bedre. Det er det bedste.”