Skip to content
Hasse Vinter og Kirsten Vange Kjær på FOF Aarhus' Kulturhøjskole

Kulturhøjskolen giver glæde

Kulturhøjskolen er en topprioritet!

Da den tredje livsalder bankede på døren, spurgte vennerne Hasse Vinter og Kirsten Vange Kjær sig selv, hvordan en meningsfuld hverdag som pensionist ser ud. De ville fortsat lære nyt, inspireres og være en del af et fællesskab – og dét fandt de i FOF Aarhus’ Kulturhøjskole.

Af Malene Nees Damborg
Foto af Jørgen Diswal

Selvom det er år siden, 68-årige Hasse Vinter og 72-årige Kirsten Vange Kjær vinkede farvel til arbejdsmarkedet, er det ikke til at se i deres propfyldte kalendere. De to venner deler en umættelig nysgerrighed på livet og ikke mindst et stort ønske om fortsat at lade hjernen snurre: ”Bare fordi jeg ikke står op og tager på arbejde, skal jeg ikke sidde i min stue og drikke kaffe eller rødvin – jeg vil stadig lære nyt, bruge mine evner og have det smaddersjovt,” fortæller Hasse med et smil. Med et spændende programudbud, en velkvalificeret lærerstab og et varmt fællesskab opfylder Kulturhøjskolen alt dette – og bliver således en topprioritet i deres tredje livsalder.

Musikkens kraft
Hver tirsdag hopper Hasse og Kirsten på cyklen ind til Solsalen, hvor de gennem oplæg og klaverspil udforsker den klassiske musik. Hasse, der er tidligere forretningsudvikler, og Kirsten, der i mange år var laboratorieleder, nyder endelig at have tid til at gå i dybden med musikkens mange facetter. ”Det har intet med tidsfordriv at gøre. Jeg elsker det, fordi jeg lærer så meget nyt og får åbnet horisonten. Det giver livskvalitet,” fortæller Kirsten, mens Hasse nikker bekræftende. Og det er ikke kun på det faglige plan, Kirsten mærker en udvikling. Da hun for år tilbage mistede sin mand, opdagede hun, at musikken rører noget særligt i hende: ”Jeg kan lige så stille med hjælp fra musikken forløse noget af sorgen, og det gør underværker i min hverdag,” fortæller hun med et smil.

På fugletur i vind og vejr
Kulturhøjskolen var for Hasse også en mulighed for at dyrke en af hans andre interesser: naturen. Hver torsdag tager han med natur og fugle-holdet på tur med ’naturbussen’ ud i det østjyske landskab. ”Jeg har opdaget, at det er helt fantastisk, hvad der findes af skønhedspletter en times kørsel herfra,” fortæller han begejstret. Hasse forklarer, at han altid vender hjem fuld af ny, inspirerende viden om den nærliggende natur og ikke mindst om alt andet, der fylder i det tredje liv: ”Vi er alle nysgerrige mennesker, der gerne vil lære nyt, og det gør, at vi får nogle rigtig gode samtaler om stort og småt. Selv på dage hvor det høvler ned, er hundekoldt og blæsende, så møder alle op, fordi vi har det så hylende skægt,” fortæller han.

En stor familie
Uanset hvilke interesser, man vælger at dykke ned i på Kulturhøjskolen, er der på tværs af holdene en helt særlig stemning, fastslår vennerne. For når alle deltagere samles til foredrag om fredagen, er de gode snakke i kaffepausen et af højdepunkterne. ”Vi har ingen kliker, og der er faktisk lidt en familiefølelse,” fortæller Hasse, og Kirsten uddyber: ”I den grad! Her er virkelig en stor omsorg for hinanden”. Udover ny viden og inspiration er det varme fællesskab det, der får vennerne til at melde sig til sæson efter sæson: ”Kulturhøjskolen opfylder virkelig nogle behov i mit tredje liv. Jeg føler mig enormt glad hver eneste gang, jeg cykler herfra,” afslutter Hasse.

Billede af deltager på musikholdet ved FOF Aarhus' Kulturhøjskole

kulturhøjskolen

Vores Kulturhøjskole

Kulturhøjskolen er til dig, der ikke er færdig med at lære. Viden, indsigt og fællesskab får du her.