anmeldelse
Online foredrag med Lotte Printz - "Et andet billede af besættelsen"
Af FOF-anmelder Magnus Jørgensen, cand.mag i historie
Overskriften siger alt om de fordomme og stereotyper, som er lagt hen over dette emne. Det vil sige historien om den almindelige, danske pige fra det bedre borgerskab, et lavere socialt lag eller et præstehjem – der i en anden tid under nogle andre omstændigheder – forelsker sig i en imødekommende, ung tysk fyr, som er en stationeret soldat på flødeskumsfronten. Det er denne ”simple” fortælling, som vores oplægsholder Lotte Printz forsøgte at forklare. Med andre ord: der var ingen prostituerede, men bare kærlighed, kys og en drøm om et sikkert familieliv med børn!
Man kunne med rette spørge om emnet ikke ville kamme over i ren forvirring med de forskellige tolkninger og definitioner, som Printz forsøgte at udpensle. For hvordan definerer vi tyskerpigen, og var det alle som anså de fem forbandede år som værende så forfærdelige?
I første omgang var jeg bekymret for, om Printz havde slået et for stort brød op i forhold til de diskussioner, som emnet kunne afføde. Jeg var glad for, at hun ikke bevægede sig ind på diskussionen om, at samarbejdspolitikken var for at få Danmark gennem krigen med færrest mulige tab. Dette er stadig en ”varm kartoffel” og hører hjemme i et andet oplæg.
Dét der var relevant, var fortællingen om tyskerpigen, som kunne være lige så almindelig, som alle mulige andre danske piger. Dette blev belyst på en glimrende facon med de historier, som har været en del af Printz’ arbejde med Krigsbørnskaravanen.
Vi blev præsenteret for tre gribende historier om, hvordan en far og en mor mødte hinanden og forelskede sig, og fik et barn navngivet med et fuldstændig almindeligt dansk navn. Dette var så almindeligt, som det overhovedet kunne være, og mere burde der faktisk ikke være i det. Det var der så bare!
Fordi skammen ligger i, at faren var en tysker og taberen efter krigen!
På grund af dette har det været utroligt problematisk at få en positiv historie ud af dette. Da jeg hørte oplægget, fik jeg en fornemmelse af, at det kunne været sket for enhver. Og at eftertiden har været hård mod disse kvinder og børn – for nogles vedkommende har det været en overraskelse – både at få sandheden at vide og så efterfølgende har børnene ledt efter deres identitet og deres sande forældre.
Printz manede fordommene i jorden. Selvom at jeg i ny og næ godt kunne have tænkt mig en mere kildekritisk vinkel, og at nogle af fortolkningerne var nogle hurtige kortslutninger, kom fortællingen om den almindelige, danske pige og forelskelsen til at fremstå som det stærkeste og flotteste lys. Af den grund skal oplægget have en anbefaling med på vejen, og jeg håber at høre mere fra Lotte Printz i fremtiden.
Foredrag: Et andet billede af besættelsen - Lotte Printz
Tid: Onsdag d. 5. maj
Sted: Online foredrag
Arrangør: FOF Aarhus
Jeg hedder Magnus Jørgensen. Jeg er med i FOF Aarhus' Anmelderkorps, fordi jeg gerne vil være med til at formidle viden om alt fra politik til historie. Jeg er en formidler med et stort F! Jeg har tidligere studeret historie, så i min fritid læser jeg mange bøger om fortiden, nutiden og såvel om samtiden. Jeg følger med i verdens brændpunkter og søger forklaringer på verdens kompleksiteter. Jeg holder også af at gå til foredrag, og jeg har desuden selv været ansat som foredragsholder fra tid til anden.