Af Line Lundgaard Hjerrild
Foto: Jørgen Diswal
Da Per Bach Nissen opdagede sit talent for opera, røg kokkehatten på hylden. Men passionen for mad og unikke smage lever stadig mellem operahuse og dybe toner.
Per Bach Nissen har allerede oplevet mere i livet end de fleste. Som 21-årig blev han køkkenchef på den velrenommerede Stars Restaurant i San Fransisco. Ved et tilfælde opdagede han sit talent inden for opera og skiftede den professionelle kokkekarriere ud med roller i operaer i Europa og USA. Selvom madopskrifter blev erstattet af nodepapir, er passionen for mad og den unikke smag stadig et frirum, som Per dyrker – nu også hos FOF Aarhus.
Der var ikke noget i Pers opvækst i Tønder, der indikerede, at han skulle ende som køkkenchef og senere operasanger. Efter Handelsskolen var lysten til at læse videre der ikke, så han gik andre veje. ”Jeg fik en tjans som opvasker på et lokalt foretagende. Men inden længe var det mig, der stod for at lave maden,” fortæller Per, der senere uddannede sig til kok og fik det professionelle kokkefag helt ind under huden.
Efter sin uddannelse havde han lyst til at opleve noget nyt end det flade, sønderjyske landskab. Derfor rejste han og en veninde til USA for at søge jobs, nærmere bestemt San Fransisco.
Han fik hurtigt job og blev på et halvt år køkkenchef. ”Jeg ved ikke helt, hvordan det gik til. Jeg var vel nok egentlig bare lidt heldig. Men det var fedt at arbejde med det californiske køkken, hvor man fusionerer forskellige madkulturer med hinanden og finder frem til noget, der smager godt,” forklarer Per. Men det var ikke kun maden, der interesserede.
Det var også det atypiske og hurtige arbejdsmiljø, der tiltrak: ”Vi lavede menukortet om to gange dagligt. Hver dag havde køkkenchefen ansvaret for at skabe nye menukort til både frokost og aften. Retterne skulle stå færdige en time før åbning, så ejeren af stedet kunne komme og godkende det, man havde fundet på. Det var virkelig sjovt, fordi man i den grad blev presset til at tænke ekstrem kreativt,” erindrer Per om sin tid som køkkenchef.
Mens Per var i San Fransisco og kreerede nye retter, fik han øjnene op for et andet univers: operaen. Dog på en lidt anderledes måde – det var Pers grin, der blev startskuddet på en karriere i en helt ny verden.
”Jeg har altid interesseret mig for musik, men det var meget i den moderne genre, såsom britpop, rock og heavy metal. Men på et tidspunkt sagde en god ven til mig: ”Per, når du griner, har du en ordentlig resonans – skulle du ikke prøve at synge opera?” Først syntes jeg, at idéen var fuldstændig tosset. Men så tænkte jeg alligevel, at jeg ville prøve at tage en sanglektion. Og jeg må sige, at jeg blev fortryllet. Jeg tænkte virkelig: Hvorfor er jeg ikke blevet introduceret til den her kunstart før?”
Det gik hurtigt op for Per, at operavejen var den, han skulle følge, og herefter gik tingene slag i slag. Han blev uddannet som operasanger i København og London, og med sin dybe basstemme fik han hurtigt roller i forestillinger i blandt andet Hannover Opera, på det Kongelige Teater og i Philadelphia Opera – det var et liv med fuld fart på: ”Jeg har prøvet at sidde til prøver på Frankfurt Opera og blive ringet op af Komische Oper Berlin med tilbuddet om at synge et stykke dagen efter. Og der sagde jeg ja, fordi jeg følte mig sikker i, at jeg kunne levere et fejlfrit resultat,” forklarer Per, der trods sin succes har begge ben plantet solidt på jorden. ”Det er jo bare en del af gamet, når man er operasanger,” påpeger han.