Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af FOF-anmelder O. Voksreief, konsulent og direktør
Har du brug for en timeout før en stor beslutning? Bøvler du med noget, som du har behov for at få bearbejdet og blive afklaret eller forliget med? Ønsker du at udfordre dig selv mentalt og fysisk, eller er du blot naturelsker og historieinteresseret, så er Caminoen sikkert noget for dig. Tag chancen, rejs eventuelt alene, mød nye mennesker og få andre oplevelser. Afsæt den fornødne tid, og gå i dit eget tempo. ”Gør det, bare gør det!” var foredragsholder Eva Michaelsens enkelte råd. Med sine 22 års erfaring om emnet må Eva siges at være særdeles velbevandret og meget forud for den hype, der er i dag om det at vandre.
Til foredraget føres vi med let og sikker hånd igennem vandreres historier fra hele verden, fortællinger og religiøse forklaringer om disciplen Jakob, som er skytshelgenen for denne aftens gennemgang af en inspirerende tur. En tur på 800 km fra Pyrenæerne til Santiago de Compostela, hvor Saint Jakob efter legenden skulle være begravet. En pilgrimstur – om du vil – med mulighed for at få sjælen med.
Du skal være udstyret med en dagbog, sparsom oppakning (for du skal jo selv bære det), åbenhed overfor oplevelser og en god portion nysgerrighed til at tage afstikkere til kirker og monumenter. Sådan føles 25-30 km pr. dag som en naturlig ting. Det er endog muligt at slippe smartphonens tyranni og kun benytte den til at tage billeder – hvis du altså tør.
Turen foregår i forskellige landskaber, sværhedsgrader, vind og vejr og måske med vabler, men alle raske personer kan gennemføre vandringen, selvom lidt træning selvfølgelig ikke er at foragte. Det mindsker nemlig risikoen for skader. Ellers går du dig så og sige i form, og de første dage vil føles fysisk hårde. Øvelse gør mester.
Der er generelt godt skiltet på ruten med den gule ”pilgrimsmusling”, så en app kan sagtens undværes. Tidligt op er lig tidligt fremme på overnatningsstedet, som der er også godt skiltet for. Især de mindre overnatningssteder har charme. Der findes offentlige, kirkelige og private overnatningssteder alt efter temperament. Prisen er bestemt overkommelig, og den svinger mellem fem og ti euro per nat inklusiv morgenmad. Er du ikke til kiks, sandkage og kaffe til morgenmad, så stå tidligt op og gå, indtil du fristes af duften af friskbagt brød og kaffe fra en nærliggende café. De fleste byer tilbyder en robust aften-pilgrimsmenu til 10-12 euro.
Det er ikke nødvendigt at booke i forvejen, men det er en god idé at medbringe en oversigt over overnatningssteder. Således kan du lade dagsformen afgøre, hvor langt du vil gå for at finde et sted for natten. Det er bedst at ankomme ved 14-15-tiden, da der så både er tid til vask af dit tøj og et bad.
På ruten kommer du forbi en række større seværdigheder, hvor det kan være svært at blive enig med sig selv om, hvorvidt det er turisten eller vandreren, der vinder. Det er op til dig. Leger du turist, er dine medvandrere sikkert på vej til næste stop. Der findes flere højdepunkter på turen afhængigt af smag og behag. I hver sin ende af skalaen kan nævnes et vandsted, eller rettere et vinsted, med mulighed for gratis tankning af vin. ”Jernkorset” skal også nævnes, hvor mange vandrere efterlader en sten fra deres hjemland. Det symboliserer, at byrderne nu er efterladt, og en ny start venter.
Rutens sidste 100 km foregår i regionen Galicien, hvor naturen pludselig minder om Skotland og vejret ligeså med ca. 300 regnvejrsdage om året. Det gør dog ikke oplevelsen dårligere, men blot anderledes. Når du glad, stolt og træt ankommer til Santiago de Compostela - gerne om formiddagen - kan du nå at blive registreret på pilgrimskontoret og efterfølgende deltage i den afsluttende kirkemesse. Samtidig er det tiden til at sige farvel til eventuelle medvandrere eller slutte af med en lille fest.
Juli og august er i sagens natur de varmeste måneder og også der, hvor der grundet ferie er flest mennesker. Maj og juni er sammen med september og oktober perfekte til at vandre Caminoen. I princippet kan turen gennemføres året rundt, så længe påklædningen veksler, men uanset årstid skal du have ordentligt fodtøj og en god rygsæk på max 33 liter.
Hvornår stempler du ind? Det gør du på dit pilgrimspas enten på overnatningsstedet eller på en café. Personligt er jeg meget fristet til at stemple ind på Caminoen allerede nu, da foredraget var nærværende, inspirerende med flotte billeder og uden nogen løftede pegefingre. Så god tur, når du stempler ind!
Foredrag: At vandre på Caminoen – v. Eva Michaelsen
Tid: Onsdag d. 2 oktober 2019 kl. 19.00
Sted: Fredensgade 36, 8000 Aarhus C
Arrangør: FOF Aarhus
Hej! Jeg hedder O. Voksreierf, og til daglig er jeg konsulent og direktør i mit eget firma, som primært rådgiver ledelser i finansielle virksomheder. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps for at få nye input. Min fritid tilbringes sammen med familie og venner. Derudover udøver jeg forskellige typer af sport.