Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Af FOF-anmelder Thor Friborg Witt, cand.mag. i historie og nordisk sprog og litteratur, Aarhus Universitet
Hudløs ærlighed og åbenhed. Disse ord opsummerer sorgkonsulent og psykoterapeut Gitte Larsens foredrag tirsdag aften på Dokk1. Der var ikke lagt nogle fingre imellem, da Gitte Larsen fortalte om sin sorgperiode, der fulgte efter at hendes etårige søn mistede livet i en traktorulykke. Historien om det ultimative tab og rejsen tilbage til livet var rammen om foredraget, og den fungerede samtidig som grundlaget til, hvordan man som sorgramt – eller pårørende til en sorgramt – kan tackle sorgen og dens konsekvenser på en sundere måde. Faldgruber er der nemlig mange af.
Én af de største og mest hyppige fejl, man som pårørende begår, er med Gitte Larsens ord ”at være personen på den anden side af gaden”. Meningen bag disse ord er, at efter tabet af sin søn var de mest sårene oplevelser for Gitte, når folk undgik hende. En udmelding der tydeligt ræsonnerede med publikum. Gitte Larsen forsatte med at beskrive, hvordan mennesker og pårørende tit ikke ved, hvad de skal sige eller gøre, når de møder en, der har lidt stort tab. Det resulterer ofte i, at folk simpelthen ikke gør noget, hvilket er det værste, man kan gøre, fastslog foredragsholderen. I mange tilfælde er det fordi, at folk ikke vil gøre den sorgramte ked af det ved at nævne tabet. Men egentlig har det den modsatte effekt, og den sorgramte føler sig i stedet mere alene med sorgen. Man skal som pårørende derfor vise mod, turde at tage kontakt og vise, at man er der for den sorgramte.
Foredragets titel afspejlede Gitte Larsens hjertesag og hovedbudskab, nemlig at man skal tale om døden. Det er livsbekræftende at være åben om et tab. Det giver liv til sorgen at dele følelser og tanker med folk. Man skal stå ved, hvordan man har det og ikke være bange for at mærke og omfavne et tab. Tiden læger nemlig ikke alle sår, derfor skal man lære at leve med sin sorg og være åben omkring den. Dét er vejen mod en sund sorgperiode. Foredragets alvorlige og følelsesladet indhold blev velformuleret af foredragsholderen, der netop viste, hvordan åbenhed og ærlighed kan gavne andre, men også hende selv. Foredraget inkluderede også et stærkt diasshow med billeder af sønnen og hans gravplads, e34 supplerede og styrkede Gitte Larsens gribende fortælling.
Foredrag: Tal om døden – Det er så livsbekræftende – v. Gitte Larsen
Hej! Jeg hedder Thor Friborg Witt, og jeg er p.t. arbejdssøgende. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg elsker at skrive om interessante emner og personer, hvilket der er rig mulighed for, når man anmelder foredrag hos FOF Aarhus. I min fritid finder du mig altid i gang med en god bog. Ellers tilbringer jeg tid sammen med min kæreste og venner. Jeg nyder også forskellige former for motion som fx styrketræning, badminton eller løb.