anmeldelse
Foredrag af Mette Piper - "Forstå dit ængstelige barn"
Af FOF-anmelder Johanne Rauff, Cand. SOC. Uddannelsesvidenskab
”Angst påvirker livskvaliteten og følelsen af at lykkes. Når et barn har angst, er hele familien i alarmberedskab,” fortæller Mette Piper, pædagog, psykoterapeut og mor til et ængsteligt barn. Dagens foredragsholder har et personligt og fagligt fundament for at tale om dagens emne: ængstelige børn og dét at være forælder til et ængsteligt barn. Mette Piper tilbyder konkrete råd til, hvordan forældre kan tackle angsten i deres børn og forklare fænomenet angst.
Mette Piper deler sedler ud til alle i salen. På sedlen står overskriften: Hvordan støtter vi op om det ængstelige barn. På sedlen er der skrevet en række punkter, og det første af de punkter er forståelse. Hun fortæller, at det er vigtigt at skabe en forståelse af angsten omkring og hos barnet. Forståelse er ifølge Mette Piper vigtigt, fordi mange børn med angst kan sidde med en følelse af at være forkerte – og at være de eneste, der er forkerte. Piper forklarer: ”børn med angst er ikke dumme – de kan godt se, hvad der er normal adfærd for andre børn på deres alder”. I den forbindelse understreger Mette Piper vigtigheden af at læse bøger om angst og udforske de konkrete bekymringstanker, så barnet ikke føler sig forkert.
Angst medfører det, som Mette Piper betegner undgåelsesadfærd. Barnet forsøger at undgå det, som vækker angsten. ”Undgåelsesadfærd forstærker angsten ved ikke at modbevise faren,” fortæller Mette Piper og viser et citat fra Phillip på 14 år: ”Jeg turde ikke gå i skole. Jeg var så bange for at sige noget dumt, rødme, stamme eller svare forkert i timerne, så både læreren og mine klassekammerater ville grine af mig. Til sidst turde jeg slet ikke gå udenfor. Jeg var altid bange for at opføre mig forkert”.
Mange forældre kommer til at overbeskytte et ængsteligt barn og dermed faktisk bidrage til barnets undgåelsesadfærd, forklarer Mette Piper. Hun pointerer, at det er vigtigt at modbevise faren og eksponere barnet for det, de tror, der er farligt. Hun fortæller, at eksponering og efterfølgende integrering i hverdagen er helt centralt for at komme angsten til livs. Mette Piper slutter af med at lægge vægt på, at angst kan behandles, og jo tidligere den behandles, jo nemmere er den at komme af med. Aftenen sluttes af med en række spørgsmål fra salen, som synes fyldt med forældre, der kan nikke genkendende til de problematikker, Mette Piper har beskrevet og søgt løsninger på i aften.
Foredrag: Forstå dit ængstelige barn - v. Mette Piper
Tid: Tirsdag d. 10. september 2019 kl. 19.00
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus i samarbejde med Dokk1
Hej! Jeg hedder Johanne Rauff. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg nyder at udfordre min viden og antagelser om verden. I min fritid dyrker jeg yoga, strikker og går ture i naturen.