Anmeldelse
Foredrag af Jan Grarup, "Hvor jernkorsene gror"
Af FOF-anmelder Camilla-Maria Behrendt, samfundsfagsstuderende ved Aarhus Universitet
Jan Grarup er en af verdens bedste krigsfotografer. På baggrund af sin nyudgivne bog Hvor jernkorsene gror holder Jan Grarup foredrag, der sætter ord på skæbnerne, der portrætteres i hans billeder. Man kan mærke, at hver og en har rørt ham. Hvert billede og hver en fortælling går direkte i sjælen. Publikum bliver taget med på en rejse gennem billeder. De oplever verdens rædsler, men også fortællinger om håb og tilgivelse. Det er en personlig fortælling om en mand, der har gjort det til sit livs projekt at forevige øjeblikke, som verden er nødt til at se. Hans billeder giver en stemme til de mennesker, der ikke har en stemme. På rejsen ser vi billeder fra de mest betændte konflikter i blandt andet Rwanda, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Irak og Balkan. Han demonstrerer en enorm viden om internationale forhold, og jeg tror, de fleste vil gå hjem klogere, end da de kom. Men han fortæller ikke bare om konflikterne. Han fortæller om hverdagen for de mennesker, der lever i orkanens øje. Han portrætterer børn, der leger i ruiner, spiller fodbold i minefelter og frisørbehandlinger og kærlighed mellem murbrokker.
Jan Grarups oplevelser fra verdens brændpunkter har ikke været uden omkostninger. Hudløst ærligt og med en stor portion selvironi fortæller han om de konsekvenser, livet som krigsfotograf har haft for ham. Både de fysiske, men også de sværere psykiske. Særligt hans oplevelser under borgerkrigen i Rwanda 1990-1994 har indgraveret sig i hans sind. Gennem den brutalitet, han var vidne til, stod han med egne ord ”ansigt til ansigt med djævlen”. Han har set ting, der gør, at han har svært ved at være i stilhed og at sove om natten. Han er diagnosticeret med posttraumatisk stress syndrom. Men trods beretningerne om de bestialske handlinger, som mennesker er i stand til at begå, går du ikke modløs derfra. Selvom Grarup så, det værste han har set i Rwanda, har landet rejst sig af støvet og er i dag mere end bare velfungerende. Rwanda bliver i dag kaldt for Afrikas Singapore, og borgerkrigens ofre og bødler lever fredeligt sammen. Fortællingerne om håb og tilgivelse er lige så stærke som fortællingerne om død og ødelæggelse.
Det, der går igen i foredraget, er nærvær. Der er nærvær i hvert et billede og hver en fortælling om de mennesker, han har mødt. Der er nærvær i den måde, han deler ud af sig selv, og hvordan livet som krigsfotograf har formet ham. Der er nærvær i den måde, han letter stemningen ved at indlede med en joke om århusianernes dårlige fodboldhold og kedelige natteliv.
Han kæmper for at dokumentere de barske forhold, uskyldige mennesker lever under, hvor nøden er størst. Nogle af billederne er så barske, at den danske presse, har valgt ikke at dele dem. Men det er virkelighed. Derfor viser Jan Grarup dem. Ifølge ham besvarer god fotojournalistik ikke spørgsmål, men stiller dem. Du kan ikke undgå, at portrætterne af menneskeskæbner brænder sig fast og påvirker dig, og netop det er meningen. Du skal blive påvirket, for ifølge Grarup er ligegyldigheden den største fare.
”Det, jeg ser som den største fare i verden i dag, er i virkeligheden ligegyldigheden. Refleksionen og diskussionen, hvor vi kan være uenige, synes jeg er enorm vigtig. Ligegyldigheden er en kæmpe fare!”
Foredrag: Hvor jernkorsene gror – v. Jan Grarup
Tid: Torsdag d. 20. februar 2020
Sted: Dokk1
Arrangør: FOF Aarhus
Hej! Jeg hedder Camilla-Maria Behrendt, og jeg studerer samfundsfag med tilvalg i retorik. Jeg er med i FOF Aarhus anmelderkorps, fordi jeg holder af at skrive og komme til foredrag. I min fritid elsker jeg at være sammen med mine venner og familie.