Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.
Hvad er babymassage egentlig, og hvorfor skal du tage din baby med til det? Babymassage er en hyggelig måde at være sammen med dit barn på. Barnet nyder din fulde opmærksomhed, og der opstår en helt speciel samhørighed mellem forælder og barn. Samtidig kan du få redskaber til at afhjælpe eksempelvis kolik, ondt i maven eller søvnproblemer.
Af Christel Borch Nielsen
Foto: Jørgen Diswal
Rummet er varmet op, der er lagt puder klar, og i midten er der blevet tændt stearinlys. Der er gjort klar til en rigtig hyggestund, når fysioterapeut og akupunktør Inge Blok Jørgensen underviser i babymassage. Der er en hyggelig og intim stemning i rummet, hvor babyerne bliver gjort klar til massage. Inge viser massagestrøgene på en dukke, så deltagerne tydeligt kan se, hvordan de skal gøre. ”Første gang forstår babyerne ikke rigtigt, hvad der foregår, men allerede anden gang kan de genkende rummet, min stemme og de andre babyer,” fortæller Inge.
Der er mange gode grunde til at gå til babymassage. ”Den vigtigste er forbindelsen, der opstår mellem mor og baby, når barnet gennem massagen bliver mødt og set med en masse opmærksomhed og kærlighed,” fortæller Inge og fortsætter: ”Det giver dig unikke øjeblikke, hvor du kan opleve, at din baby kigger på dig med et blik, der siger wauw – hvor er det fedt, at du er min mor. De stunder er noget, man husker hele livet”. Udover en god mulighed for specielle øjeblikke er der også andre fordele ved babymassage; ”Barnet udvikler sig hurtigere motorisk og oplever derfor ikke frustrationsperioder på samme måde, når de for eksempel gerne vil vende sig eller kravle,” fortæller Inge om nogle af fordelene ved babymassage. ”Barnet bliver tryg ved sin egen krop og får en fornemmelse af, hvor meget det kan,” fortsætter hun. Inge fortæller, at man med fordel kan fortsætte med massagen, når børnene bliver ældre. ”Hvis man lærer et barn, at det er dejligt at få omsorg, så lærer man dem også, at det er dejligt at give omsorg, hvilket også er en vigtig kompetence.”
Det er ikke kun mødre, der kan gå til babymassage hos FOF Aarhus. Der er nemlig hold kun for fædre, som derfor også har mulighed for at opleve den helt specielle samhørighed, når deres baby føler sig fuldstændig afslappet. Inge er også begejstret for at undervise mændene, for ”de kan noget andet. Der er en super god stemning på holdet, og så får de bare en succesoplevelse med deres barn,” fortæller Inge og fortsætter: ”De får også samvær med andre fædre og ser dem agere med deres børn. Det kan være en god oplevelse for fædre, der ikke har så mange steder at gå hen med deres babyer.” Inge oplever, at der er sket en forandring i manderollen: ”Mændene i dag er dybt engagerede i deres børn – det kan man se, når de kommer. Og så er de bare mega gode fædre!” fortæller Inge begejstret.
Inge har undervist i babymassage i over 20 år og er uddannet fysioterapeut. Hun startede, fordi hun syntes, undervisningsmaterialet på hendes uddannelse var utilstrækkeligt. Derfor gik hun sammen med en kollega i gang med at udforske og udvikle det materiale, der i dag danner grundlag for undervisningen. Udover at fagligheden er i top, er det også vigtigt for Inge som underviser at støtte forældrene i deres rolle som mor eller far. ”Det kan være svært for dem at manøvrere i retningslinjer og gode råd. Jeg vil gerne have dem til at tro på, at de er den bedste mor eller far for deres barn. De skal gå herfra og føle sig kompetente til den rolle, det er at være forælder,” afslutter Inge.
Går du med tankerne: Hvordan får jeg mit barn til at sove? Hvorfor græder mit barn så meget? Eller måske: hvad er babymassage egentlig godt for? Så tag med på et hold og oplev fordelene.
Se alle vores babymassage-hold.
Se glimt og gode øjeblikke fra et kursus i babymassage i videoen herunder.