Hvem har sandhedsmagten i en digital verden?
Internettet er en potentielt demokratisk sfære, hvor alle kan få taletid. Men de sociale platforme har stor indflydelse på det enkelte menneskes digitale adfærd, ligesom de kan ekskludere brugere fra det digitale rum og uhæmmet lade misinformation sprede sig, hvis bare det fastholder brugernes opmærksomhed.
Med analyser af fænomener som selfies og fake news viser Vincent F. Hendricks i dette foredrag, hvordan de sociale platforme administrerer tidens fakta, følelser og fortællinger og i praksis kan styre, hvad vi opfatter som sandt og falskt, rigtigt og forkert, grimt og smukt – online såvel som offline. Tech-giganterne arbejder ikke for idealet om en fri og oplyst offentlighed, men for profit og økonomisk vækst. Hvad gør det ved vores offentlige rum og samtale? Og hvem bestemmer, hvad der er sandt? Hendricks kalder på en nytænkning af tech-giganternes rolle i den digitale tidsalder – for det er ikke for sent at skabe et demokratisk internet.
Foredrag er baseret på bogen Sandhedsministeriet (2021), som Vincent F. Hendricks har udgivet i samarbejde med digital medieekspert Camilla Mehlsen.
Hendricks er debattør og dr.phil, ph.d., og professor i formel filosofi ved Københavns Universitet og leder af Center for Information og Boblestudier.
Arrangør: Foredraget er arrangeret af FOF Aarhus i samarbejde med Tænketanken Prospekt og Dokk1.