Skip to content
Sammenhold i dansk forening, samtale om foreningens rolle i Danmark med Prospekt og FOF Aarhus

3 x Samtaler med Gods i på Godsbanen

3 x Samtaler med Gods i på Godsbanen

Tag med, når FOF Aarhus og Tænketanken Prospekt rykker ind på Godsbanen til tre aftener med fællessang, spisning og debatter om fællesskabets rolle i samfundet.

De folkelige og civile bevægelser, foreninger og institutioner har formet det danske samfund. Fællesskaberne spiller en vigtig rolle og bidrager til at skabe sammenhængskraft og identitet. Men nogle fællesskaber er under pres, og presset kommer fra flere sider, bl.a. stigende individualisering, øget arbejdspres, længere transporttid, økonomisk centralisering og professionalisering af fritidslivet.

Det er derfor nødvendigt at spørge og drøfte: Hvorfor er fællesskab vigtigt? Hvad er et godt fællesskab? Og hvad sker der, hvis fællesskabet forsvinder?

Program

Kl. 17.00: Fællessang, oplæg og debat
Kl. 18.00: Fællesspisning i Spiselauget (inkl. i prisen)
Kl. 19.00: Fællessang, oplæg og debat – fortsat
Kl. 20.00: Fællessang og tak for i aften

Datoer: mandage d. 16/9, 28/10 og 25/11. 

Samtaler med gods i arrangeres af FOF Aarhus i samarbejde med Tænketanken Prospekt og Godsbanen.

 

Samtalernes temaer

Over tre aftener fokuserer og debatterer vi forskellige fællesskaber: foreningen, skolen og kirken.

Foreningen som fællesskab - mandag d. 16/9 kl. 17.00-20.00 

  • Fremvæksten af det civile samfund med foreningen som institutionel kerne udgør et historisk sceneskift, hvor forholdet mellem individ og stat sættes op på en ny måde.

    Med den frie forfatning i 1849 blev der sat grænser for statens magt og indflydelse. Borgerne fik ret til at danne frie foreninger. At være fri betød at være fri i forhold til statsmagten.

    Den frie foreningsdannelse – retten til at slutte sig sammen – betragtes som et centralt element i medborgerens skoling til de demokratiske principper, procedurer og spilleregler. Værdier som demokrati, personligt ansvar og samfundssind erfares og udvikles i civilsamfundet. Foreningslivet blev med andre ord udgangspunktet for aktivt medborgerskab.

    Deltagerne i panelet er: professor Gert Tinggaard Svendsen samt anden oplægsholder, som offentliggøres snart.

Skolen som fællesskab - mandag d. 28/10 kl. 17.00-20.00

  • For 50 år siden var fællesskabet i højere grad noget, vi tog for givet – også selv om det måske ikke var det. I dag er vi klar over, at vi står over for en udfordring og opgave, vi skal tage på os.

    Hvilke grundlæggende værdier og principper skal et fællesskab bygge på? Hvilke vaner, rutiner og daglige fortællinger virker opbyggende for et fællesskab, og hvilke har den modsatte effekt? Hvordan kan der arbejdes med fællesskabelse i skolen?

    Kom til oplæg og samtale om skolen som fællesskab: som et lokalt fællesskab og et undervisnings- og læringsfællesskab.

    Deltagerne i panelet er:
    Sidsel Bukh, næstformand i FRISKOLERNE (friskolernes forening) og lærer på Fænøund Friskole, vil gå i dybden med fællesskabets rettethed og det at glemme sig selv i fællesskabets sag. Hvordan kan skolens fællesskab være et pædagogisk svar på en samtidsproblemstilling?

    Tine Obel, uddannet lærer og journalist, mor til tre og har siddet i skolebestyrelsen som formand og næstformand. Tine vil tale om forældres betydning for børns trivsel i skolen.

Kirken som fællesskab - mandag d. 25/11 kl. 17.00-20.00

  • Kirken er der, hvor evangeliet forkyndes, og dåb og nadver forrettes. Det er den klassiske lutherske kirkeforståelse. Vi går i kirke for at gå ud igen i det fælles liv, som meget vel kan trives i helt andre sfærer end i kirkens.

    Tre ud af fire danskere er medlem af folkekirken. Det gør folkekirken til en af de protestantiske nationalkirker med det højeste medlemstal i verden. Men det betyder langt fra, at kirkebænkene er stuvende fyldte søndag efter søndag.

    Vi bruger oftest kirken og kirkerummet ved kirkelige handlinger som dåb, konfirmation, bryllup og begravelser (såkaldte fire-hjuls-kristne). Kirken er mindre flittigt brugt til den ugentlige søndagsgudstjeneste.

    Det rejser spørgsmålet om, hvordan man skal forstå vores tilhørsforhold til folkekirken? Denne aften undersøger vi sammen kirken som fællesskab.

    Deltagerne i panelet er: biskop Henrik Wigh-Poulsen og Anton Pihl, formand for Landsforeningen af Meninghedsråd.

    De tre aftener modereres af Søren Peter Hansen, direktør i FOF Aarhus og Tænketanken Prospekt.

Det er også muligt at købe de enkelte arrangementer særskilt:
Foreningen som fællesskab
Skolen som fællesskab
Kirken som fællesskab