Skip to content
Specialoperation i Anden Verdenskrig | Foredrag af Martin Husted

Historien om to specialoperationer i Anden Verdenskrig

Bliv klogere på historien bag nutidens specialstyrker og dyk ned i to af Anden Verdenskrigs mest berømte commando-raids.

Nutidens specialstyrker, britiske SAS og amerikanske Navy SEALS, har begge rødder i Anden Verdenskrig. Det var på dette tidspunkt, at behovet for egentlige elitestyrker opstod, da man skulle operere bag fjendens linjer for at indhente efterretninger, udføre sabotage eller støtte større militære operationer. Foredraget fortæller den komplekse og skelsættende historie om to af sådanne operationer.

To af de mest kendte commando-raids under Anden Verdenskrig var, da tyskerne erobrede det belgiske fort Eben Emael d. 10. maj 1940, og da englænderne ødelagde den vigtige flådebase St. Nazaire ved Atlanterhavskysten d. 28. marts 1942. Begge missioner var en del af en større strategisk operation og viste på dramatisk vis, hvordan små styrker kunne have en stor effekt i moderne krigsførelse.

Lektor Martin Ammitsbøll Husted fortæller ikke bare historien om selve commando-raidene, men gennemgår også alle de storpolitiske og taktiske militære overvejelser for aktionerne.

Om Martin Husted

Martin Ammitsbøll Husted (født 1981) er cand.mag. i historie, samfundsfag og filosofi og ansat som lektor på Risskov Gymnasium. Han er en anerkendt foredragsholder og forfatter til bl.a. Globalisering 1850-1914. Da verden blev mindre, På kanten af krig. Overmod og beslutningen om krig eller fred i stormagtskriserne 1871, 1914 og 1962. Den som vover er hans seneste bog.


Information

Datoer

Dato Tid Sted Navn
1 Onsdag 23.04.2025 19:00-21:00 Solsalen Martin Husted

Martin Husted