Skip to content

Glæd dig til alle vores nye kurser, foredrag og ture! Vi åbner løbende for tilmelding, og senest d. 4/12 kan du se hele vores forårsprogram på hjemmesiden.

Historie, fag på Kulturhøjskolen i FOF Aarhus, efterår 2024

Historie - Kulturhøjskolen

Højmiddelalderen fra korstog til Dante

v/ Uffe Holmsgaard Eriksen, cand.theol., ph.d.

I år 1300 udråbte pave Bonifacius 8. et ”jubelår”. Pilgrimme, som tog til de store kirker i Rom, blev lovet fuld aflad. År 1300 markerer et vendepunkt på flere områder: Kort inden var det hellige land endegyldigt gået tabt til muslimerne, og lysten til at drage på korstog ebbede ud. I 1303 blev Bonifacius afsat som pave efter at have krævet overhøjhed i hele verden, og derefter mistede paven mere og mere verdslig magt. Pavestolen flyttede ni år senere til sit ”babylonske eksil” i Avignon, hvor et luksuriøst og overdådigt liv udfoldede sig ved pavens hof – til stor forargelse og kritik fra flere vigtige kvinder, bl.a. Birgitta af Vadstena. På samme tidspunkt skrev digteren Dante sit storværk Den guddommelige komedie og gjorde sit modersmål, italiensk, til et litterært sprog.

I dette efterår skal vi kigge nærmere på perioderne før og efter år 1300. Vi begynder med optakten til korstogene i 1000-tallet og kigger herefter nærmere på de fire første store korstog – fra det første i 1096-99, der gjorde det hellige land fri for muslimer (og jøder), til det fatale og forfejlede korstog i 1202-04, hvor grådige venetianerne erobrede og plyndrede Konstantinopel og besatte det byzantinske rige i næsten 60 år.

Derefter kigger vi på perioden, hvor Dantes guddommelige komedie bliver til. Vi læser større uddrag af værket, hvor Dante bliver ført gennem Helvede, Skærsilden og endelig Paradiset. Først med den romerske poet Vergil som rejsefører, siden guidet af sin elskede Beatrice. På vejen møder han mange personer kendt fra samtidens Firenze og Italien, som lider pinefulde straffe i Helvede og Skærsilden.

Endelig skal vi strejfe den danske historie i højmiddelalderen. I denne periode bliver Sønderjylland til hertugdømme, og vi får lov og ret i landsdelene, bl.a. i kraft af Jyske Lov og mordet på Erik Klipping i Finderup Lade. I samme periode bliver Vor Frue Kirke og Aarhus Domkirke rejst og markerer overgangen fra den tunge romanske byggestil til den højtstræbende og elegante gotiske.

Mandage kl. 9.30-13.30. Hold nr.: 6090
Undervisningen foregår i lokale 2.5 på Fjordsgades Skole.

Uffe Holmsgaard Eriksen. Underviser på FOF Aarhus' Kulturhøjskole

 

Om Uffe Holmsgaard Eriksen
Uffe Holmsgaard Eriksen er cand.theol. og ph.d. i kirkehistorie. Uffe forsker i byzantinsk poesi ved Syddansk Universitet og er timelærer ved læreruddannelsen på VIA i Aarhus.

Historie er en del af Kulturhøjskolen.