v/ Søren Westring, kunsthistoriker
Kurset ser på billedkunsten fra 1800-tallet frem mod nutiden. Når vi taler om det moderne gennembrud i billedkunsten, er der i begyndelsen ikke tale om et teknisk gennembrud så meget som nye holdninger til maleriet. Der er tale om udviklinger i den europæiske forståelse af æstetiskbegrebet. Der er også tale om de videnskabelige gennembrud i forståelsen af øjets og synets opbygning og funktion.
Jeg trækker linjerne tilbage til 1800-tallet og viser, hvordan teknikken i det moderne maleri bryder igennem og tegner sig klart i det impressionistiske maleri. Og hvordan synet og øjet påvirker maleriets udvikling.
Derefter går udviklingen stærkt. Fra det figurative til det nonfigurative og abstrakte. De politiske strømninger og de to verdenskrige bliver markante skel i denne udviklings historie. Vi ender i nutiden med fx Robert Hughs opfattelse, at vi skal have skønheden - hvordan det så end defineres - tilbage i kunsten.
Tirsdage kl. 9.30-13.30. Hold nr.: 6094
Undervisningen er fra d. 21. januar 2025 til d. 29. april 2025.
Undervisningen foregår i lokale 2.5 i N.J. Fjordsgade Forenings- og fritidshus.
Om Søren Westring
Søren er en erfaren underviser, der er uddannet mag.art. i kunsthistorie fra Aarhus Universitet i 1988, som elev af professor, dr. phil. Lise Bek. Fra 1988-1994 deltog han i forskningsprojekterne Romansk kunst i Østjyske kirker og Bemalet middelalder stenkunst i Danmark ved mag.art. Ulla Håstrup. I samme periode underviste han på Folkeuniversitet. I 1994 blev Søren ansat på Gedved Statsseminarium, senere VIA UC, hvor han underviste i fagene træ- og maleværksted, natur samt pædagogisk og æstetisk filosofi. Han fungerede i samme periode som international medarbejder. I foråret 2021 gik han på pension og de seneste 3 år har han fungeret som sekretær på dr. phil. Lise Beks bogprojekt Ved første blik: Symbol, virkelighed og kultur i Dantes Komedie, som udkommer i 2025.
Kunst er en del af Kulturhøjskolen.