v/ Peter Uldahl, guitarist og cand.mag. i musikvidenskab
I den store musikhistorie fylder de danske komponister ikke mere, end Danmark syner på et verdenskort, men alligevel har komponister som Niels W. Gade, H.C. Lumbye og Carl Nielsen en særlig plads i danskernes bevidsthed. Nielsen med sine folkelige sange, Lumbye med sin Champagnegalop og Gade – er det ikke ham der med Tango Jalousie? Der er dog meget mere at opdage i den danske musikskat, og dette forår dykker vi ned i den.
Vi udforsker den danske musiks historie fra middelalderen og frem til i dag. Vi undersøger også, hvordan en dansk musiktradition blev skabt i mødet mellem musikalske strømninger sydfra og Danmarks egen kulturelle arv og selvforståelse gennem tiden.
Musikrejsen starter med middelalderens folkeviser, og derfra bevæger vi os til Christian IVs hof, som havde et musikmiljø, der var blandt Europas førende med komponister som John Dowland, Heinrich Schütz og Mogens Pedersen. Herefter møder vi oplysningstidens figurer som Ludvig Holberg, Johann Adolph Scheibe og Johannes Erasmus Iversen, der i 1744 grundlagde Det Musikalske Societet. Dette var startskuddet til et offentligt koncertmiljø i Danmark. Vi bevæger os dernæst videre til romantikken, hvor komponister som J.P.E. Hartmann og Niels W. Gade forenede romantiske strømninger med gamle hedenske myter og skabte en stærk national musiktradition.
Foruden de danske komponister lytter vi også til den danske folkemusik samt vise-, kor- og fællessangstraditionen, som stadig er en vigtig del af dansk kultur. Vi slutter af med det 20. århundredes store navne som Carl Nielsen og Rued Langgaard samt nutidens moderne komponister som Ib Nørholm, Pelle Gudmundsen Holmgreen og Per Nørgård, der alle har bidraget til at sætte Danmark på det musikalske verdenskort.
Tirsdage kl. 9.30-13.30. Hold nr.: 6091
Undervisningen er fra d. 21. januar 2025 til d. 29. april 2025.
Undervisningen foregår i Solsalen på Ingerslevs Boulevard 3.
Om Peter Uldahl
Peter Uldahl er musiker og uddannet cand.mag. i musikvidenskab, filosofi, idéhistorie og spansk, og han har studeret guitar og flamenco i Granada, Spanien. Peter har som koncertsolist og foredragsholder arbejdet både med klassisk og rytmisk musik, lige fra klassisk og tidlig musik, spansk og latinamerikansk musik til flamenco, verdensmusik og jazz.
Musik er en del af Kulturhøjskolen.