På dette kursus udforsker vi genremaleriet og dets livlige, sanselige, morsomme og nogle gange moraliserende folkelivsskildringer, hverdagsoptrin, genkendelige begivenheder og genstande fra dagligdagen.
Med afsæt i nogle af de største hollandske og flamske malere fra det 16. og 17. århundrede dykker vi ned i de nye og banebrydende (om end konstruerede) fortællinger om almindelige menneskers liv, som kunstnerne folder ud for beskueren, og som giver et indblik i almindelige menneskers private og intime rum 'bag facaden'. Vi ser nærmere på kunstnere som Pieter Bruegel den ældre, Jan Vermeer, Jan Steen, Frans Hals og Judith Leyster.
Kurset perspektiverer desuden til senere perioders genremalerier, herunder de danske guldaldermaleres skildringer af den nære verden, og lægger op til en diskussion om ligheder og forskelle kunstnerne imellem. I forlængelse heraf trækker vi tråde til vores egen samtid og diskuterer, hvorvidt og hvordan vi stadig kan spejle os i genremaleriernes fortællinger og skildringer.
Kurset er for alle, der interesserer sig for kunst, ikke mindst kunst fra den hollandske guldalder.